Mijd media…

Leendert de Jong | 5 augustus 2017
  • Column
  • Vrouw in het ambt

Grote mensen gebruiken soms grote woorden. Kleine kinderen doen dit soms ook. Als ik mij goed herinner, schreef ik al eerder over de kleinzoon die zei: ‘Opa, kappen nou.’ Het klonk niet onbeleefd, het zijn wel grote woorden.

Er zijn veel grote woorden vandaag. Daarover gaat het nu niet, wel over een bijverschijnsel: bij onze oordeelsvorming gaan wij vaak af op stevige taal van mensen in een medium óver een ander. X schrijft in Y dat Z een misser maakte. Wij onthouden, zonder zelf Z te lezen, dat Z de plank echt stevig missloeg.

‘Kappen nou.’ Beschaafder: zullen we stoppen met deze manier van oordeelsvorming en teruggaan naar de bron? Ofwel: schaf media bij je oordeelsvorming af en lees zelf wat persoon of college Z vindt. Je kunt nu stoppen met deze column in O …

Broddelwerk, is onze conclusie

De aanleiding voor de column is wel duidelijk: het m/v-besluit van de GKv-synode. In media lees je dat sommigen de Bijbelse onderbouwing inzake de zwijgteksten te mager vinden: er is omheen gelopen. Broddelwerk, is onze conclusie. Nu ben ik niet de advocaat van deze synode en ook geen theoloog. En of een revisieverzoek kansrijk is, weet ik niet. Dáár gaat het mij ook niet om. Wat mij beweegt is: kijken we ieder voor zich eens zélf naar wat de synode zei?

Tik in: gkv.nl, brief moderamen, beantwoording vragen…, zwijgteksten. Je ziet een verontschuldiging, gevolgd door pagina’s met uitleggingen, commentaar, een conclusie: ‘Uit bovenstaande bloemlezing wordt duidelijk hoe verschillend de “zwijgteksten” zijn en worden uitgelegd. We zijn niet in staat om vast te stellen wat deze teksten precies betekenen (…).’ Kleine woorden. Mag een synode die ook gebruiken?

Had die beantwoording beter gekund? Misschien. Blij of volslagen oneens met de conclusie? Mag. Maar hoe dan ook, je doordenkt nu een bron die zich confronteert met dé Bron. Handig, ook voor het aanstaande gemeentegesprek. Want dat wordt lastig: we zijn niet echt gewend om liefdevol te luisteren naar en te spreken met anderen binnen de gemeente.

Sluit niet alle media uit, hoor, ze helpen ook. Neem OnderWeg 14, met twee ooggetuigen. Die zichzelf een spiegel voorhouden en daar de Bijbel bij pakken. Hier gaan we dus mee door.

Over de auteur
Leendert de Jong

Leendert de Jong werkt in de media en is oud-hoofdredacteur van
OnderWeg.

Gods Geest in het Oude Testament

Gods Geest in het Oude Testament

Koert van Bekkum
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Pieter Kleingeld
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reacties zijn gesloten.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief