GKv Loppersum zet stap in duurzaamheid

0

Dat de gaswinning in Groningen voor aardbevingen en allerlei daaruit voortvloeiende problemen zorgt, mag langzamerhand wel bekend zijn. Problemen die zich niet alleen voordoen in de vorm van scheuren in huizen en andere gebouwen, maar die zich ook manifesteren in minder zichtbaar leed. Er is veel psychisch leed dat volgens nationaal coördinator Hans Alders vooral veroorzaakt wordt door de gebrekkige afhandeling van de schadeclaims. In de kerken in Groningen zijn de gevolgen zichtbaar in de scheuren in het gebouw en hoorbaar in het pastoraat.

Het kerkdak in Loppersum is erg geschikt voor zonnepanelen.

Het kerkdak in Loppersum is erg geschikt voor zonnepanelen.

De scheuren in het (kerk)huis herinneren je ook aan je plek als kerk in de samenleving. In de GKv Loppersum-Westeremden leidt dit tot concrete bezinning op het punt van duurzaamheid. Jan van Heerde, lid van de commissie van beheer: ‘Alles hebben we uit Gods hand ontvangen. Wij hebben de taak om zorgvuldig om te gaan met de schepping. Vervuiling van de lucht en de natuur, verspilling van materialen en uitputting van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool) zijn een grote bedreiging voor het milieu en een bedreiging voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.’

Hij trekt twee lijnen: wat doet de kerk zelf en wat zijn de mogelijkheden voor de kerkleden? Voor de kerk zelf liggen de mogelijkheden voor de hand: kies voor ledverlichting, onderzoek de mogelijkheden van (betere) isolatie en van zonnepanelen. De laatste brengen financieel gezien minder op dan gedacht, omdat je als kerk de energiebelasting voor een deel terug kunt vragen, ook bij gebruik van fossiele brandstoffen. Maar misschien zijn er andere redenen om ze toch te plaatsen.

Het kerkdak in Loppersum is erg geschikt voor zonnepanelen. Er zijn mogelijkheden voor samenwerking met de Lopster Energie Corporatie, die voor de inwoners van het dorp al een zonnepanelenproject heeft gerealiseerd, waarbij je eigen panelen op het dak van een ander worden geplaatst. De commissie van beheer geeft daarnaast tips voor de kerkleden in hun eigen situatie.

Webtip
www.groenekerken.nl

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.