Zomer 2017: buitenlandreizen horen erbij

0

Wat hadden Amersfoort-Noord (NGK), Oegstgeest (NGK), Voorthuizen-Barneveld (NGK) en veel andere gemeenten deze zomer gemeen? Jongeren uit deze gemeenten reisden in groepsverband af naar het buitenland om daar mensen te helpen en om zelf goede ervaringen op te doen.

Jongeren van verschillende kerken, waaronder de NGK Voorthuizen-Barneveld, gingen met Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld (SHIB) naar Zuid-Afrika. (beeld Jorieke Klein Leetink)

Jongeren van verschillende kerken, waaronder de NGK Voorthuizen-Barneveld, gingen met Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld (SHIB) naar Zuid-Afrika. (beeld Jorieke Klein Leetink)

Jurriaan Davelaar (van de NGK Voorthuizen-Barneveld): ‘Wat mij het meeste bij zal blijven is het kinderwerk en wat je op het moment zelf voor de kinderen kunt doen, ook al was het iets kleins als met een ballon of bellenblaas spelen. Dan waren ze helemaal gelukkig. Door de liedjes, dansjes en Bijbelverhalen konden de kinderen even alles om zich heen vergeten en weer gewoon kind zijn. Dat gaf ons weer motivatie om te bouwen aan de crèche waar een heel aantal van diezelfde kinderen later heen gaan.’ Jurriaan was met een groep jongeren uit diverse kerken in Zuid-Afrika, terwijl andere jongeren uit deze gemeente naar Zambia gingen.

Vaak worden deze hulpverleningsreizen georganiseerd in samenwerking met gevestigde organisaties. In Voorthuizen-Barneveld gaat het om de Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld respectievelijk World Servants. Ook de tieners uit Oegstgeest reisden met World Servants naar Moldavië, met een programma gericht op de kinderen (Bijbelverhalen, knutselen en spelletjes) en de ouderen (bezoeken afleggen en waar nodig voedselpakketten uitdelen). Beide doelgroepen zijn in Moldavië erg kwetsbaar. Jongeren uit Leek reisden met World Servants naar Afrika. De plannen voor volgend jaar zijn al in de maak.

Het omgekeerde komt ook voor: de GKv Hardenberg-Baalderveld ontving deze zomer een aantal mensen uit Roemenië.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.