Verrassingen op catechisatie

0

Bij catechisatie – of club, of hoe het kerkelijk onderwijs ook genoemd wordt – gaat het er altijd om dat jonge mensen hun relatie met God verdiepen. Vaak gebeurt dat buiten het licht van de schijnwerpers, soms komt er iets van in de openbaarheid. Bijvoorbeeld in de GKv Apeldoorn-Centrum. Op de Facebookpagina van de kerk staat: ‘Wat begon als een gewone catechisatieavond over “geloofsopbouw en getuigenissen” werden drie avonden vol energie, waarin catechisatiegroep 5 (16 en 17 jaar, bestaande uit Eline, Eline, Elise, Joanne, Maaike, Maaike, Michelle en Ronald) via een woordweb een eigen(tijdse) geloofsbelijdenis maakte!

040504 Praktijklokaal foto 1 uit pdfIn het woordweb draaide het om “ik geloof”. Al snel werden God als Vader, Jezus en de heilige Geest genoemd. Maar ook “samen”, want geloven doe je niet alleen en kun je niet alleen! En we mochten ook zeker onze toekomst en ons verlangen daarnaar niet vergeten. Dit alles leidde tot een belijdenis waarin we ons een parel in Gods handen weten. Niet één hand, maar beide handen, want dat voelt een stuk veiliger! En natuurlijk moesten we afsluiten met een uitnodiging voor iedereen die het leest of hoort.’ Op het bijgaande screenshot is te lezen hoe de jongeren hun geloof onder woorden brachten.

Ook de leden van de GKv Den Helder konden via het kerkblad iets meemaken van de catechisatie. Simon, Daan, Janneke, Esmee, Lisanne en Theunis zeggen daarbij onder het kopje ‘De Zoon verlost’: ‘Jezus heeft ons verlost van alles wat wij fout hebben gedaan (onze schuld). We hebben gekeken naar alle dingen die we zoal fout doen: het vergeten om te bidden voor en te danken voor alle goede dingen (brood, gezondheid, ouders, school enz.); het liever op zondagmorgen in bed willen blijven liggen; ons taalgebruik en ons denken aan God enzovoort. Maar voor al deze dingen heeft Jezus ons verlost. Hij werd hiervoor door God verlaten en kwam in de hel. Deze vreselijke dingen deed Hij voor ons… We zijn onder de indruk.’

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.