Column: Nihil obstat

0

Vroeger stond in boeken die waren goedgekeurd voor Roomse lezers: nihil obstat (geen bezwaar). Die index bestaat niet meer. Maar ook vandaag is een gedachtepolitie actief die herinnert aan vroegere tijden. De naam? Wikipedia. Als je snel informatie zoekt, kom je vaak terecht bij de befaamde internetencyclopedie. Die voldoet prima voor exacte gegevens, bijvoorbeeld de afstand van de aarde tot de maan. Maar o wee als je in gevoelig, niet politiek correct vaarwater komt. Dan is objectiviteit ver te zoeken. Dat vind ik niet alleen, dat is ook de mening van Larry Sanger, één van de oprichters van Wikipedia, maar er nu niet meer bij betrokken.

Ik ben geïnteresseerd in het werk van het Discovery Institute in Seattle, met name op het gebied van Intelligent Design. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn de argumenten om als grond van de fysieke en biologische werkelijkheid geen toeval maar ontwerp aan te nemen, alleen maar sterker geworden. Maar dat zul je uit Wikipedia niet te weten komen. Wetenschappers die mensen niet uitschelden maar hun argumenten serieus nemen en van mening veranderen, kunnen erop rekenen dat ze a. hun baan verliezen en b. uit Wikipedia verwijderd worden (of tot karikatuur worden gemaakt), ongeacht hun staat van dienst. De gerenommeerde Duitse paleontoloog Günter Bechly is een voorbeeld.

Ook vandaag is een gedachtepolitie actief
die herinnert aan vroegere tijden

In het Darwinjaar 2009 organiseerde Bechly een grote tentoonstelling in Stuttgart, met als visuele trekker een vitrine met een weegschaal. In de ene schaal lag On the Origin of Species, in de andere een stapel recente boeken over Intelligent Design. Natuurlijk sloeg de weegschaal door naar Darwins kant. Bechly maakte alleen een ‘fout’: na afloop ging hij die boeken over Intelligent Design lezen en hij was verrast door de argumentatie. Uiteindelijk gaf hij zijn naturalisme op en nog later werd hij christen. En werd uit Wikipedia verwijderd. Dit voorbeeld is helaas niet het enige.

Jaarlijks benoemt het Discovery Institute een ‘Censor of the Year’. En inderdaad: de eer ging dit jaar naar Wikipedia. Wie dit verhaal wil checken zal dus ergens anders moeten zoeken.

Delen.

Over de auteur

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

Reacties zijn gesloten.