Kleuren in de kerk

0

Tot voor kort was er binnen de kleine gereformeerde kerken weinig aandacht voor het kerkelijk jaar, behalve dan voor de feestdagen. Maar inmiddels dringen ook daar allerlei liturgische kleuren het kerkgebouw binnen.

041004 Praktijklokaal foto 2aDe GKv Delft bijvoorbeeld heeft een hele set liturgische kleden in gebruik genomen. Thema daarbij is de boom: ‘De boom wordt gebruikt als beeld van de gelovige of de christelijke gemeente (Openbaring 22:1-5 en Psalm 1). Een boom groeit, bloeit en draagt vrucht en is afhankelijk van voedsel.’ De kleden in Delft zijn door de gemeente zelf gemaakt en veel gemeenteleden hebben daar een steekje aan bijgedragen.

De NGK Amstelveen besteedt ook aandacht aan deze liturgische traditie. Ds. Cor-Jan van Rhijn gaat hier namens de Liturgiecommissie breed op in. Volgens Van Rhijn helpen kleuren de kerkganger op weg, als hij of zij ziet welke kleur in de kerkzaal aanwezig is: ‘Goede Vrijdag is helrood, samen met Palmzondag en Pinksteren. Deze helrode kleur staat voor de hartstocht, de passie, het uitbundige, maar ook voor het dieptrieste.’

Bij dat laatste gaat het om passie in de betekenis van lijden, op Goede Vrijdag maar ook op 28 december, als de kindermoord in Betlehem aandacht krijgt. Tegelijk is helrood ook de kleur voor Palmzondag. Ds. Van Rhijn: ‘Als de hartstocht voor God door deze wereld begint te waaien, geldt het helrood; dan hoor je de menigten uitbundig juichen: Hosanna! Gezegend Hij die komt in de naam van de HEER.’ De kleur van de kerk verandert na Pinksteren, dan wordt de kerk groen: de kleur van de verwachting.

Webtip
Zie voor uitleg bij de liturgische kleden in de GKv Delft www.gkvdelft.nl/nl/node/516.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.