Deventer: gemeenteopbouw via toneel

0

De samenwerkingsgemeente van Deventer (CGK, NGK, GKv) werd hier onlangs genoemd vanwege de ingebruikname van een nieuw kerkgebouw. Nu komt de gemeente opnieuw in het nieuws. Binnenkort staan leden van de gemeente namelijk in de plaatselijke schouwburg met een toneelstuk. Het is een gemeenteproject om gemeenteleden op een andere manier dan gebruikelijk bij elkaar betrokken te laten raken. Aan het toneelstuk doen 28 acteurs mee, in de leeftijd van 13 tot 71 jaar. De opvoering van het toneelstuk is tegelijk een cadeau voor de stad Deventer, die 1250 jaar bestaat.

Het toneelstuk gaat over Leonardo Da Ventria, een mysterieuze handelsreiziger die overal in de kleurrijke Hanzestad Deventer zijn sporen nalaat. Iedereen is nieuwsgierig naar wat De Venter, zijn Nederlandse naam, in zijn mars heeft, want dat zou zomaar iets van grote waarde kunnen zijn. Maar is deze bijzondere marskramer wel te vertrouwen? Verkoopt hij geen rommel? Ondertussen komt er een zoektocht op gang die leidt tot hilarische situaties. De voorstelling geeft een ‘vette knipoog’ naar het verleden van de stad. Bekende figuren uit Deventer spelen een belangrijke rol, zoals Geert Grote, waarbij verleden en heden door elkaar lopen.

Het toneelstuk is geschreven door Gijs van Houwelingen en zijn vader, Frans van Houwelingen, de kinderboekenschrijver. Gijs van Houwelingen: ‘Met deze voorstelling willen we laten zien dat we als kerk een levende gemeenschap vormen in Deventer. We willen genieten van elkaars talenten en daarmee de onderlinge contacten en de betrokkenheid tussen gemeenteleden van verschillende leeftijden bevorderen.’

De voorstelling is op 16 juni.

Webtips
www.deventerschouwburg.nl/programma/de-venter
www.facebook.com/voorstellingdeventer
www.instagram.com/voorstellingdeventer

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter