Kerken op reis

0

Sommige kerken en kerkleden gaan binnenkort op reis. Niet voor vakantie, maar om kerken en christenen in andere landen te ontmoeten en elkaar te bemoedigen. De ­(letterlijk) meest vergaande plannen zijn er in de NGK Oostzaan. Daar wordt nagedacht over een reis naar het zendingsgebied in Madadeni, Zuid-Afrika: ‘Beleef de kerkdienst mee, ga op bezoek bij de gemeenteleden thuis, ga samen met hen eten.’

Andere kerken blijven in Europa. Vanuit de NGK Dalfsen is er een bezoek gebracht aan de partnergemeente in Székes (Roemenië). Daar werd onder andere de kerkdienst bezocht, die gehouden werd in een multifunctioneel centrum dat mede tot stand gekomen is door steun vanuit de NGK Dalfsen. Uitgangspunt bij de contacten is: ‘Wat kunnen wij in Dalfsen en Székes van elkaar leren en wat kunnen we doen om elkaar te bemoedigen om vol te houden, samen op weg naar hetzelfde doel.’

Janika van Dis en ds. Marten de Vries van de Martyriakerk (GKv) te Bedum waren onlangs in Tirana. Ze waren daar in het kader van de opbouw van de partnerschapsrelatie tussen de Eklesia Yzberisht, een jonge Albanese kerkplanting, en de Martyriakerk. Ze waren er samen met een groepje Hardenbergers die er een incidenteel bezoek brachten. Eind juli gaat De Vries met een groep jongeren van de Martyriakerk opnieuw naar Albanië om daar te helpen bij een outreachprogramma.

Vanuit de GKv-gemeenten van Ede-Noord en Ede-Zuid gaan mensen naar Oekraïne. ‘Het doel van de reis is vooral het onderhouden van een vriendschappelijke band met de gemeentes in Stepan en Rivne. En dit werkt over en weer. De mensen uit Oekraïne komen ook in Nederland en onderhouden hier de contacten.’ De reis staat in het kader van de ondersteuning van de Oekraïnezending, maar ook van The Right Way, een Oekraïens rehabilitatiecentrum voor alcohol- en drugsverslaafden dat nu in opbouw is.

Omgekeerd werkt het ook. De GKv Hardenberg-Baalder krijgt dit jaar bezoek van een groep kerkleden uit Roemenië, vooral jongeren.

En de Martyriakerk krijgt een tegenbezoek. Eind augustus komt (voor de tweede maal) een tiental vooral jonge Albanezen naar Bedum om kennis te maken met Groningse gemeenteleden. Ze worden onder meer ingeschakeld bij de Doe Mee(r) Met Martyria-week: een plaatselijk evangelisatieproject, bedoeld om contact te leggen met dorpsgenoten.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter