Nadenken over missionair-zijn

0

Waarom zou je nadenken over het waarom van missionair-zijn, als je als kerk al een indrukwekkend aantal missionaire activiteiten ontplooit in de buurt? De Open Hof (NGK Dordrecht) werkt vanuit de kerk in de buurt, maar werkt ook samen met allerlei organisaties in een nauwe verbinding met diaconaal gemeente-zijn. Onder al die werkers uit de Open Hof ontstond de behoefte om met elkaar over het waarom van hun missionaire inzet na te denken.

Het kernteam dat hen ondersteunt in hun activiteiten, wijst op gastvrijheid als belangrijke waarde van de gemeente: ‘Daarom zijn we gericht op de wereld rondom ons. Ruimte geven aan anderen doe je niet allereerst als individu, maar als gemeenschap. Het is een gemeenschappelijke taak, die ten diepste een geestelijke grondslag heeft. Gods kloppend hart is de bron van onze gastvrijheid.’

Het team introduceert de drie V’s:

Verhaal: Het verhaal van ons mensen is ingebed in het verhaal van de opgestane Heer: ‘Als wij met Hem gestorven zijn, zullen we ook met Hem leven’ (2 Timoteüs 2:11). Missionair-zijn is beseffen dat ons verhaal is opgenomen in het verhaal van God.

Vriendschap: Het verhaal van God werkt vervolgens in ons mensen het nodige uit: vriendschap. Wij worden in de gemeenschap van Christus opgenomen.

Vragen: Tijd nemen voor de vragen van de ander, om vriend te zijn van de ander, om naar God te verwijzen en dat samen te onderzoeken, vraagt het nodige van je.

Aan de hand van deze drie V’s kan het gesprek over de gemeente als uitreikende gemeenschap gevoerd worden.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter