Alle speciale Bijbeluitgaven op een rij

0

Vind je het moeilijk om de Bijbel regelmatig te lezen? We inspireren je graag met ons overzicht van speciale Bijbeluitgaven. Bijbellezen kan heel creatief zijn! We tippen ook enkele apps en podcasts.

Algemeen

Bijbel Dichtbij, Bijbel in gewone taal met uitleg en toepassingen.Schrijfbijbel (NBV)
De Schrijfbijbel bevat schrijfruimte om notities te maken. Door het wat dikkere papier leent deze Bijbel zich ook goed voor Bible journaling: een creatieve manier om met Gods Woord bezig te zijn (zie ook ons artikel over Bible journaling). De Schrijfbijbel bevat een handig elastiek en leeslinten. (NBG, € 45,00)

Bijbel Dichtbij (BGT)
Bijbel Dichtbij helpt lezers om de oude teksten beter te begrijpen en te verbinden met het leven van nu. Je kunt deze bijbel gebruiken als dagelijkse inspiratie bij het persoonlijke Bijbellezen of als achtergrondmateriaal en hulpmiddel bij een gespreksgroep of Bijbelstudie. (NBG, € 45,00)

041510 Bijbeluitgaven - Bijbel met Hollandse meestersHet nieuwe Leven (Het Boek)
In Het nieuwe Leven wordt de begrijpelijke vertaling van Het Boek ondersteund door verhelderende aantekeningen, verwijzingen naar andere Bijbelteksten, uitgebreide persoonsbeschrijvingen, landkaarten en informatieblokken. (Jongbloed, € 77,50)

Roodletter Fotobijbel (Het Boek)
De foto’s in de Fotobijbel belichten een specifieke Bijbeltekst en prikkelen tot het leggen van eigen verbanden. De basis van de Fotobijbel is de Roodletterbijbel, waarin de citaten van God en Jezus – die in de directe rede geschreven zijn – rood zijn. (Jongboed, € 29,50)

Bijbel met Hollandse meesters (HSV)
Schilderijen van Hollandse meesters zijn gecombineerd met de complete tekst van de Herziene Statenvertaling, waardoor een boeiend beeld van de Gouden Eeuw ontstaat. Bij ieder schilderij staat een verwijzing naar een Bijbelgedeelte. (Jongbloed, € 49,95)

Voor vrouwen

041510 Bijbeluitgaven - VrouwenbijbelVrouwenbijbel (HSV)
De Vrouwenbijbel bevat de complete Herziene Statenvertaling aangevuld met extra studiemateriaal voor vrouwen die graag een verbinding willen leggen tussen de Bijbel en hun leven hier en nu. (Hanneke Schaap-Jonker, Jongbloed, € 59,95)

Limited Edition (NBV)
Ontwerpster Renate van Beynum heeft een mooi ontwerp gemaakt voor vrouwen van 25 tot 40 jaar op een speciaal ‘aaibaar’ materiaal, bedrukt met een zeefdruktechniek. (NBG, € 45,00)

Voor mannen

041510 Bijbeluitgaven - MannenbijbelMannenbijbel (HSV)
Tussen de Bijbelverzen door staan korte tekstjes over leiderschap, geloof en verdieping. Ieder Bijbelboek heeft een informatieve inleiding. Daarnaast bevat de Mannenbijbel zeventig biografieën van Bijbelse mannen en tientallen infographics, foto’s en landkaartjes. (Wim Markus, Jongbloed, € 59,95)

Voor jongeren

Tienerbijbel, het mysterie onthuld
De Tienerbijbel wil tieners op toegankelijke wijze de Bijbel laten lezen. Met prachtige illustraties die je meenemen in het verhaal. (Willem de Vink, Benjamin, € 34,95)

041510 Bijbeluitgaven - Jongerenbijbel HSVJongerenbijbel (HSV)
Deze uitgave bevat de complete tekst van de HSV, met daarbij heel veel extra’s voor jongeren. Zoals honderden stukjes met uitleg, verwerking en verdieping om de Bijbel beter te begrijpen. (Jongbloed, € 54,50)

Jongerenbijbel (NBV)
De Jongerenbijbel in de Nieuwe Bijbelvertaling biedt extra informatie speciaal voor jongeren, zoals uitleg bij de Bijbelteksten, uitleg van moeilijke begrippen en themapagina’s over diverse onderwerpen. Er zitten zeven verwisselbare kaften bij, die zijn ontworpen door studenten van de Hogeschool Windesheim. (NBG, € 55,00)

Youcat jongerenbijbel (Willibrord)
Deze Bijbel in de Willibrordvertaling bevat getuigenissen van heiligen, denkers en jongeren uit alle tijden, die laten zien hoe de Bijbel mensen altijd al geïnspireerd heeft. Met illustraties, kaarten en foto’s. (Katholieke Bijbelstichting, € 24,99)

De Belle Bijbel (BGT)
De Belle Bijbel voorziet de Bijbel in Gewone Taal van veel extra’s speciaal voor meiden. Centraal staan de thema’s Bijbel, Basics, Be, Beauty, Body, Believe en inspirerende vrouwen in de Bijbel. Met een Bijbelleesrooster, achtergrondinfo en testjes. (NBG, € 29,50)

Voor gezinnen

SamenleesbijbelSamenleesbijbel (BGT)
De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim vijfhonderd pagina’s extra materiaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar, zoals gespreksvragen, doe-opdrachten en illustraties. (NBG, € 59,95)

Super Samaritaan
Een boek met vijftien zeer gevarieerde en soms verrassende Bijbelverhalen, gekozen uit meer dan tachtig inzendingen van meesters en juffen in Nederland. De illustraties in het boek zijn getekend door schoolkinderen. (NBG, € 12,50)

Gespreksbijbel (HSV)
De Gespreksbijbel bevat naast de volledige Herziene Statenvertaling in ieder hoofdstuk ook een leesprikkel, een gespreksonderwerp en een stukje uitleg om samen over te praten. (Jongbloed, € 49,00)


Inspiratietips

Nog een paar tips voor wie inspiratie kan gebruiken bij het Bijbellezen.

Biblefit is een app van Ark Mission die helpt om snel Bijbelteksten te vinden die passen bij wat jij meemaakt. Je kunt de app helemaal aanpassen aan jouw eigen situatie.

Bidden onderweg is een dagelijkse meditatieve podcast van de jezuïeten met muziek, Bijbellezing en bezinnende vragen. Gert Schaaij luistert deze podcast regelmatig. ‘Soms heel intensief, vier à vijf keer per week, dan weer een poosje niet. Wat me aanspreekt, is dat er altijd muziek, een Bijbelgedeelte en verwerkingsvragen in zitten. Die vragen maken het heel toepasbaar op je eigen leven. Het duurt ook niet te lang, zo’n tien minuten. Dat is voor mij met een jong gezin ideaal. Het is ’s ochtends vaak te hectisch om de dag bewust te beginnen. Deze podcast luister ik dan in de auto en zo heb ik toch een moment van verstilling aan het begin van mijn dag.’

Sinds medio 2016 verschijnt op lazarus.nl elke werkdag de live ingesproken meditatie Lazarus staat op, die theoloog Rikko Voorberg schrijft naar aanleiding van een oud kerkelijk leesrooster.

Lectio divina is een oude traditie, die ook veel door de woestijnvaders werd beoefend om de Bijbel biddend te lezen. Het bestaat uit de volgende stappen:

1. Voorbereiding. Zoek een rustige plek op en neem de tijd. Als het moeilijk is om in de stilte te komen, kan een lichaams- of ademhalingsoefening je wellicht op weg helpen. Wanneer je gehinderd wordt door allerlei gedachten, kun je ervoor kiezen deze eerst op te schrijven.

2. Dank God voor dit moment om Hem te ontmoeten en bid om de leiding en de doorwerking van de heilige Geest.

3. Lees een Bijbelgedeelte, liefst niet te lang. Lees bij voorkeur hardop en lees dit gedeelte nog een keer. Kies een woord dat jou raakt of een zin die jou aanspreekt.

4. Herlees hetzelfde Bijbelgedeelte en wees weer stil. Kauw en herkauw. Laat je raken. Het is belangrijker dat het Woord iets met ons doet dan dat wij iets met het Woord doen.

5. Mediteer. Hoe raakt het woord of de zin van stap 3 jouw leven op dit moment? Mag je iets ontvangen? Vraagt God iets van je? Is er iets anders wat je bezighoudt?

6. Bid vanuit het voorgaande tot God. Of kies een ‘heilig woord’ of een gebedsregel die je telkens opnieuw uitspreekt als je gedachten afdwalen, om je zo terug te brengen in de stilte.

7. Wees stil voor het aangezicht van God. Er is niets dat hoeft. God is er en jij bent bij Hem.

Lees ook het artikel ‘Bijbellezen op de manier van de lectio divina‘ dat Jos Douma in januari 2016 in OnderWeg schreef.

Delen.

Over de auteur

Annemarie van den Berg-Nap is journalist en cultureel antropoloog.

Laat een reactie achter