Kerkdienst in je moerstaal

Praktijkcentrum | 15 september 2018
  • Praktijklokaal

Grace church , een internationale en interculturele kerkgemeenschap in Amersfoort, houdt uiteraard diensten in het Engels en soms in andere talen. In Fryslân zijn er regelmatig erediensten in het Fries. En in de provincie Groningen kun je ‘Grunneger dainsten’ verwachten. Onder meer de GKv Leek houdt zich daarmee bezig. Samen met andere kerken beleggen ze diensten in het Gronings. Zo wordt op 16 september in samenwerking met de Protestantse Gemeente Leek-Oldebert een dienst belegd in de Hoeksteenkerk (PKN) met als het thema ‘Goud oppazen en gain ruzie moaken’. Ds T.J. Oldenhuis (PKN) komt daarvoor uit Coevorden naar Leek.

GKv LeekIn de GKv Leek zelf is het inmiddels ook een traditie geworden: op 2 december is er voor de vijfde keer een dienst voor wie graag in zijn of haar moerstaal wil luisteren en zingen. Joop de Goede van de organiserende commissie: ‘Ik wil graag een beroep doen op ouders om hun “jeugd” mee te nemen: niet alleen om het “stichtelijk woord”, maar ook om in hen het Gronings aan te wakkeren. Zou het niet een verarming van onze cultuur zijn als dat zou verdwijnen?’

Leek is niet de enige plaats waar dit gebeurt: ook de GKv Enumatil organiseert diensten in het Gronings.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

God aan tafel ervaren tijdens Seider

God aan tafel ervaren tijdens Seider

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Jongeren en rituelen in de kerk

Jongeren en rituelen in de kerk

Ronelle Sonnenberg
  • Opinie
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief