GKv Leusden heeft nieuw liturgisch centrum

0

De Koningshof (GKv) in Leusden is lang niet de enige gemeente waar in de afgelopen tijd de preekstoel vervangen is door een liturgisch centrum. Maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe zo’n verandering tot stand komt en wat erachter zit aan ideeën.

Het nieuwe liturgische centrum van De Koningshof.

Het nieuwe liturgische centrum van De Koningshof.

In de oorspronkelijke ruimte was de preekstoel prominent aanwezig, waardoor er te weinig ruimte overbleef voor muzikanten en zangers. Vanuit de muziekvisie die de kerkenraad had aangenomen, was daar wel sterk behoefte aan. Dat zette een proces in gang waarin tegelijk ook andere wensen meegenomen zijn, zoals het op een groot vlak kunnen beamen en directe uitzendingen via de Kerkomroep.

De realisering van al die wensen geeft een mooi beeld van de huidige liturgische praktijk. De preekstoel is weg en toch is de zichtbaarheid van de voorganger verbeterd. Tegelijk is er ook plek voor een liturgische tafel met doopvont en avondmaalstel. En er is nu voldoende ruimte voor een kindmoment en voor een band. Daarnaast is gedacht aan de multifunctionaliteit van het kerkgebouw: het gebouw is nu ook beter geschikt voor evenementen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter