Preek door de week

0

Waar ging de preek van afgelopen zondag ook alweer over? ‘Zondagmiddag kan ik misschien de grote lijn nog reproduceren, maar maandagmiddag kom ik vaak niet verder meer dan het thema’, valt op de website van de Wilhelminakerk (NGK) in Haarlem te lezen. En dan mis je vooral de praktische toepassing, die je tijdens of direct na de preek nog wel voor ogen staat, maar die later vervliegt.

042204 Praktijklokaal foto 1Natuurlijk kun je in veel gevallen de hele kerkdienst wel terugluisteren via internet, maar het kan ook sneller. In de Haarlemse Wilhelminakerk is na afloop van de dienst een korte reminder beschikbaar, bedoeld om de kernboodschap van de preek vast te houden. En ook – zo is de hoop – om in de waan van alledag met de leerpunten uit de preek praktisch aan de slag te kunnen. De eigen predikant, ds. Jan Mudde, doet er uiteraard aan mee, maar ook gastpredikanten werken mee. Gemeenteleden en andere kerkgangers kunnen deze korte preeksamenvattingen via de mail ontvangen, maar ook op de eigen website zijn ze terug te vinden onder de kop ‘Preek door de week’.

Ook de Ankergemeente (CGK/NGK) in Nieuwegein werkt met dergelijke preeksamenvattingen, onder de naam ‘Keek op de preek’. Er worden hier ook gesprekspunten bij geleverd.

De NGK Almere gaat nog verder: die publiceert regelmatig een uitgebreide samenvatting van de preek voorafgaand aan de betreffende dienst.

Webtips
www.wilhelminakerk.nl/activiteiten/preekdoordeweek
www.ankergemeente.nl/keek_op_de_preek.php

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter