‘Zin op zondag’ in Ede

0

Kerken met Stip is een organisatie die zich inzet voor de opvang van en hulp aan ex-gedetineerden door kerken. PKN-wijkgemeente De Open Hof in Ede is zo’n ‘Kerk met Stip’ en organiseert op zondag een speciaal project, Zin op Zondag.

Staat mijn deur zo open dat ik iedereen glimlachend verwelkom? Ook die dakloze zwerver met zijn plastic tasje goedkope pils? (beeld shauking/Pixabay)

Staat mijn deur zo open dat ik iedereen glimlachend verwelkom? Ook die dakloze zwerver met zijn plastic tasje goedkope pils? (beeld shauking/Pixabay)

Het gebouw van de Evangelisch-Lutherse Gemeente (PKN) is daar elke zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur open voor ex-gedetineerden en daklozen. Vrijwilligers serveren dan soep, broodjes, koffie en thee. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers is er letterlijk en figuurlijk ruimte voor ontmoeting en gesprek. Het project dient verschillende doelen:

  • dak- en thuislozen in Ede op de saaie en stille zondag afleiding bieden en aandacht geven (van ‘zinloze zondag’ naar ‘zin in zondag’); `
  • de rol van kerken in de maatschappij zichtbaar maken;
  • de vooroordelen van dak- en thuislozen over kerk(led)en en vice versa ontkrachten;
  • de doelgroep bereiken – circa 250 ‘bekenden’ van het Edese straatproject.

Kerken met Stip is een organisatie vanuit de kerken en vraagt de kerken ook steun voor dit project. In de GKv Ede-Noord is die steun er. Het project leidde er tot een bespreking op de kerkenraad. Ds. Henk van Hemmen schrijft daarover: ‘Hoe gastvrij ben je zelf en hoe gastvrij is je kerkdienst? Staat mijn deur zo open dat ik iedereen glimlachend verwelkom? Ook die getatoeëerde ex-crimineel? En die dakloze zwerver met zijn plastic tasje goedkope pils? Ik vind het maar een lastige vraag. Ik heb dan de neiging aan te sluiten bij een goed opgezette organisatie, die met visie en beleid de noodzakelijke hulpverlening professioneel en doelgericht aanpakt. Niets mis mee, maar het resultaat is dat ik mijn portemonnee trek en dat is het dan?’

Het was voor de kerkenraad aanleiding om met elkaar door te spreken over de eredienst, aan de hand van een artikel van Kees van Dusseldorp in het toerustingsblad Dienst over het op de kerkenraad bespreken van het liturgisch voorgaan van de predikant. In de bespreking ging het ook over de hoge drempel van de kerk. Die drempel werkt naar twee kanten. Niet alleen voor de doelgroep van de actie Zin op zondag, maar ook omgekeerd: ‘Is mijn drempel zo hoog dat ik er zelf niet overheen kan stappen, naar buiten toe?’ In de bespreking kwamen allerlei aspecten van de eredienst aan de orde, bijvoorbeeld de vraag of de gebeden wat betreft het taalgebruik aansluiten bij de kerkgangers.

Webtips
www.kerkenmetstip.nl
blad-dienst.nl/portfolio/2018-01

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter