Duurzaamheid op catechisatie

0

Wat heeft de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10) met duurzaamheid te maken? In de NGK Enschede kwamen de jongeren (leeftijd 14-18 jaar) daar op catechisatie achter: de naaste is dichterbij dan je denkt. Het onderwerp kwam al aan de orde voordat er sprake was van de recente klimaatmarsen. En het kwam binnen in de leefwereld van de jongeren: hoe raken onze rijkdom en consumptie de armen op deze wereld?

Hoe raken onze rijkdom en consumptie de armen op deze wereld? (Op de foto kinderen die werken in een wolframietmijn in Congo.) (beeld Julien Harneis/Flickr)

Hoe raken onze rijkdom en consumptie de armen op deze wereld? (Op de foto kinderen die werken in een wolframietmijn in Congo.) (beeld Julien Harneis/Flickr)

Ze werkten in vier groepen aan de hand van artikelen uit het internettijdschrift One world. De avond werd verzorgd door Joanne Vinke-de Kruijf, coördinator duurzaamheid binnen de kerk.

In een meisjesgroep ging het over cosmetica: vaak is daarin mica verwerkt, dat in India op een zware manier gewonnen wordt door kinderen. Andere groepen spraken over bloedmobieltjes en eerlijke telefoons, en over wegwerpkleding. De jongeren vonden zelf ook oplossingsrichtingen: ‘Afgedankte kleding in een kledingcontainer gooien is beter dan in de vuilnisbak, maar volgens de groep zijn andere dingen nog beter: minder, fairtrade- of tweedehandskleding kopen, kleding zelf maken, of de recycling van kleding verbeteren.’

Webtip
www.oneworld.nl

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter