Kanselkleed voor NGK Hardinxveld-Giessendam

0

050904 Praktijklokaal foto 3Er is in het verleden binnen de kleine gereformeerde kerken weinig oog geweest voor kunst in de kerk. Inmiddels komt er steeds meer aandacht voor symbolische voorstellingen die kleur geven aan het woord, gesproken en gezongen. Zo kreeg de NGK Hardinxveld-Giessendam op 10 maart een kanselkleed, waarin alle liturgische kleuren zijn verwerkt in een afbeelding die uitdrukking geeft aan de verbinding van gemeenteleden onderling en vooral met God.

Het is een quilt: een doorgestikt kleed van drie lagen stof, waarbij de bovenste laag bestaat uit kleine stukken die samen een voorstelling vormen. Het kleed is gemaakt door de kunstenares Rieteke Hoogendoorn uit Leerdam, die voor de dienst een toelichting gaf op de voorstelling en op de gebruikte kleuren.

Zo zei ze over het groene gedeelte: ‘Middenin staat een figuur die mensen uitbeeldt. Gelovigen die elkaar vasthouden, samen bidden, samen de feesten vieren, samen het brood delen. De gelovigen vormen een rij naar boven. Dit staat symbool voor de medegelovigen die ons al zijn voorgegaan. Zij zijn al bij God, maar in het geloof zijn wij met hen verbonden. De groene banen staan symbool voor het leven met God. Groen is de kleur van leven. Zo zijn wij op weg naar de stralende toekomst die ons wacht. Met het rood van zijn liefde in de rug, drinkend van het levende water en vervuld van de heilige Geest.’

Webtip
www.bijbelquilts.nl

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter