Het merk van de kerk

0

Steeds meer plaatselijke gemeenten kiezen voor een onderscheidende naam die niet langer verwijst naar het kerkverband waar ze deel van uitmaken. Soms zit er in die naam iets van een missie die de gemeente nastreeft: dit willen we zijn, dit is kenmerkend voor ons, zoals bij De Pelgrim, De Regenboog of De Ontmoeting. Soms wordt er aangesloten bij de ingeburgerde naam van het kerkgebouw.

051004 Praktijklokaal foto 3aDat laatste doet de GKv Alkmaar, die zich voortaan Kapelkerk noemt. Er is een nieuw logo bedacht en er wordt gewerkt aan een speciale website gericht op niet-kerkelijke mensen.

De bedoeling is dat de kerk beter te vinden is voor de inwoners van Alkmaar. Wat hebben die immers met een kerkverband? Niet-kerkelijke mensen zullen eerder op zoek gaan naar een plaatselijke kerk dan naar een kerk van een specifiek kerkverband zoals de GKv of de NGK. Overigens wil de Kapelkerk zich niet losmaken van haar achtergrond. Op de beide sites van de gemeente zijn nog steeds verwijzingen zijn te vinden naar de (landelijke) GKv.

051004 Praktijklokaal foto 3bHet nieuwe logo laat het meest herkenbare onderdeel van het eeuwenoude gebouw zien: de toren. Deze toren wordt gepresenteerd boven de skyline van de stad Alkmaar, met daaronder de tekst ‘Midden in Alkmaar!’ Daarmee wordt recht gedaan aan een van de geformuleerde doelen van de kerk: ‘Present zijn als kerk midden in de stad, zodat verbindingen kunnen ontstaan.’

De GKv Enschede-Zuid is een voorbeeld van een gemeente die met een naamsverandering haar identiteit wil uitdrukken. Deze gemeente heet tegenwoordig Stadskerk de Verbinding. Met als korte aanduiding van haar identiteit: ‘Eigentijds in een veranderend tijdperk’. In het gemeenteprofiel wijst deze kerk met nadruk op de missionaire inzet in de stad Enschede. Ook de Stadskerk wijst nadrukkelijk op het GKv-kerkverband en op de bandbreedte die dit verband biedt voor diverse manieren van kerk-zijn.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter