Digitaal collecteren verovert de kerken

0

Wie op de website van Givt kijkt, vindt daar een overzicht van kerken en instanties die al gebruikmaken van de Givt-app, waarmee je gemakkelijk digitaal kunt collecteren. Dat zijn er steeds meer. In de afgelopen weken besloot een zevental gemeenten om voortaan ook de mogelijkheid te bieden om via de smartphone geld te geven in de collecte.

051104 Praktijklokaal foto 2 NIEUWNaast Givt zijn er ook andere apps beschikbaar. Onder andere van Scipio, die volgens de diakenen van Nieuwleusen (GKv) naadloos aansluit bij het administratieve programma met dezelfde naam en bovendien goedkoper is dan de andere aanbieders. Andere kerken werken met de app van Chrch, bijvoorbeeld de 3G-kerk in Deventer en de NGK Nijmegen. Deze beide apps hebben als kenmerk dat collecteren maar een van de functies is waarvoor je de app kunt gebruiken. Ze zijn vooral bedoeld voor de onderlinge communicatie; zo kunnen kerken er de ledenlijst in opnemen.

Givt heeft weer andere voordelen. Die app is niet specifiek kerkelijk. Dalfsen (GKv) wijst er bijvoorbeeld op dat mensen binnenkort ook hun donatie voor de voedselbank via de Givt-app kunnen regelen: selecteer de QR-code in de app na het invullen van een bedrag, richt dan de telefoon op de code en de gift is overgemaakt. De GKv Hardenberg-Baalderveld-Zuid en de Open Poort (GKv) in Hattem wijzen erop dat je via Givt ook aan je eigen kerk kunt geven als je bijvoorbeeld thuis vanwege ziekte of op vakantie meeluistert via Kerkdienstgemist.nl of Kerkomroep.nl.

Verandert het digitaal collecteren de praktijk van het geven? Waarschijnlijk wel. In Hattem blijft de collectezak inmiddels vrijwel leeg. De GKv Groningen-Oost benadrukt echter dat naast de digitale collecte uiteraard ook contant geld welkom blijft en dat ook nog steeds collectebonnen kunnen worden besteld.

Digitaal collecteren vraagt ook mentaal een omschakeling. Een van de gebruikers zegt daarover: ‘We zijn grootgebracht met de gedachte om tijdens de dienst de smartphone thuis te laten. Nu moeten we hem juist gebruiken. Je ziet echt veel meer telefoons in de kerk.’

Het gebruik van een app past in de ontwikkeling dat mensen steeds minder gebruikmaken van contant geld. Ronald Veldkamp, voorzitter van de diaconie in Hattem: ‘We zagen de collecteopbrengsten steeds meer teruglopen.’ De ervaring is dat er met digitaal collecteren weer meer geld binnenkomt. Vooral bij jongeren. Voor deze generatie is de Givt-app ook bedacht.

De bedenker, Sjoerd van Oort, kwam erop tijdens een kerkdienst. Mensen willen volgens hem nog steeds geven, maar wel op een manier die bij de huidige tijd past. Voor hem is het essentieel dat digitaal bijdragen in de collecte géven blijft. Dat is anders dan betalen. Je maakt, met de telefoon, echt een gebaar. En hoeveel je geeft, blijft anoniem voor de boekhouder van de kerk.

Webtips
www.destentor.nl/hattem/digitale-collectezak-verovert-de-kerk-lang-niet-iedereen-heeft-nog-contant-geld-op-zak~a3c1830a
www.givtapp.net
www.hagru.nl/software-kerken/scipio-app
chrch.org
www.onderwegonline.nl/9347-gkv-houten-communiceert-via-app

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter