Amersfoort-Vathorst rolstoelvriendelijk

0

Plannen om de kerkzaal te verbouwen, of nog radicaler: nieuwbouw? Denk dan ook aan wat het in de praktijk betekent om een inclusieve kerk te zijn: iedereen heeft zijn plaats en kan er zich welkom weten, met eventuele beperkingen.

In de gemeente Amersfoort-Vathorst wordt rekening gehouden met de gevarieerde samenstelling van de gemeente (op de foto gemeenteleden tijdens een belijdenisdienst). (beeld Arnold Mars)

In de gemeente Amersfoort-Vathorst wordt rekening gehouden met de gevarieerde samenstelling van de gemeente (op de foto gemeenteleden tijdens een belijdenisdienst). (beeld Arnold Mars)

De GKv Amersfoort-Vathorst heeft daar goed over nagedacht, ook omdat ze samen met de zorginstellingen Sprank en Accolade en kinderdagverblijf Bzzzonder onder één dak woont in het centrum Hart van Vathorst. In het EO-blad Visie krijgt de gemeente de ruimte om uit te leggen wat dat in de praktijk betekent.

Margreeth Drost, zelf slecht ter been vanwege een hersenbeschadiging, was lid van diverse kerkelijke gemeentes en had niet overal goede ervaringen. Zelf woont ze nu in Zwolle. Ze geeft zes tips over wat belangrijk is voor een gemeente die niet alleen wat betreft het gebouw, maar ook in de omgang met elkaar inclusief wil zijn:

1. De basis: geen drempels in het gebouw en wel een invalidentoilet.

2. Brede gangpaden, zodat rolstoelers genoeg ruimte hebben.

3. Stoelen in plaats van banken. Het is vanuit een rolstoel makkelijker om in een stoel te gaan zitten dan om in een bank te klimmen. Een stoel is bovendien weg te halen, mocht een rolstoeler willen inschuiven in de rij.

4. Kapstokken op de hoogte van rolstoelers.

5. Het is goed als de predikant in de preek of in het gebed aandacht heeft voor fysieke gebrokenheid en niet alleen voor gezinnen of echtscheidingen.

6. Let op het taalgebruik. Het geeft erkenning als wordt gezegd: ‘Als u kunt en wilt, wilt u dan bij het zingen van dit lied gaan staan.’

De gemeente van Amersfoort-Vathorst heeft verder ook bewust gekozen voor een prikkelarme inrichting en er is een lift naar de ruimten op de verdieping en beneden.

Waar draait het uiteindelijk om? ‘Wederzijdse afhankelijkheid is in de Bijbel vanzelfsprekend. Het zou mooi zijn als dat meer gaat leven onder Jezus’ volgelingen. Er is een mooi Afrikaans gezegde: If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together’, aldus Margreeth Drost.

Webtip
visie.eo.nl/2019/05/hoe-rolstoelvriendelijk-is-jouw-kerk

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter