Column: De Geest en een synode

Dingeman Quant | 8 juni 2019
  • Column

Op 14 juni, in de week van Pinksteren, wordt de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken geopend. Zou het een hemelse vingerwijzing zijn? In ieder geval is het voor mij sprekend. De Geest wordt zo uitdrukkelijk verbonden met (het overwegen en spreken van) de kerk.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de synode deze keer bijeenkomt in nogal zwaar kerkelijk weer. Daarbij komen principiële onderwerpen op tafel, die veel verschil van inzicht geven. Het woord ‘crisis’ viel veelvuldig in dit verband. Op een gegeven moment zelfs dagelijks – daar slijt zo’n woord dan toch weer van. Die 52 synodeleden zijn echter bepaald niet te benijden.

Maar daar heeft de Geest van Pinksteren – gelukkig! – alles mee te maken. Het is de Geest van wijsheid en inzicht, van kennis en vreze des Heren (Jesaja 11:2), het is de Geest van profetie dwars door al onze menselijke gelaagdheden en kampen heen (Handelingen 2:17-18), het is de Geest van liefde, vrede en geduld (Galaten 5:22). En het mooie is: dat staat in de bijbels van al die 52 synodeleden. Zouden zij het niet met die Geest kunnen wagen om een synode geestelijk kleur te gaan geven en wij om zo daarin mee te leven?

Die 52 synodeleden zijn bepaald niet te benijden

Bij al die precaire agendapunten zal ongetwijfeld de Bijbel opengaan. En de synode zal – zoals elke synode van gereformeerd kaliber – al lezend en overwegend lijnen proberen te vinden om tot een verantwoorde besluitvorming te komen. Niet om eigen gelijk te halen, maar om de kerken te dienen. Daarbij zullen ook vast woorden van Paulus klinken. Hij kon de zaken soms stevig neerzetten. Maar diezelfde Paulus zegt in 1 Korintiërs 13 over de profetie en de kennis (die toch van de Geest zijn), dat wij die slechts ten dele hebben (vers 9). Wij zien ook na Pinksteren nog in een wazige spiegel (vers 12). Maar de liefde, díe blijft! Dat maakt je bescheiden, dat doet je de ander zoeken.

Als die 52 synodeleden nu eens zo naar elkaar toegebogen worden, dan kan het toch best een wonderlijke synode worden. Een synode waar de Geest doorheen waait. En zo wil ik er maar voor bidden.

Over de auteur
Dingeman Quant

Dingeman Quant is emeritus predikant in de CGK en kerkrechtdeskundige.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief