Redactioneel: Verweggistan

0

Het Europese verkiezingscircus zit er op. Bijzonder feestje, toch? Ruim 500 miljoen inwoners van een werelddeel stemmen voor één parlement. Natuurlijk, het zijn tig landen die veel gemeenschappelijk hebben, maar veel ook niet. Toch waren die verkiezingen er; ze geven straks ruimte voor het uitwisselen van woorden. Laten die er maar zijn. Dan vallen er, volgens een oude tekst van Amnesty International, tenminste geen doden.

Bijzonder dus. Natuurlijk is dit één kant van het verhaal. De andere is dat Europa in de beleving van velen Verweggistan is. Waar je niks mee hebt, waar je vrijelijk op afgeeft en dat staat voor alles wat verkeerd gaat in de politiek, in jouw land, in jouw persoonlijke situatie. Dus stemde maar net de helft van alle kiezers en groeide de stem van mensen die graag afrekenen met Europese waarden.

Toch, Europa, tel je zegeningen. Meer mensen gingen stemmen. Het rechts-nationalisme won minder dan gedacht. Groen won. In Nederland scoorde een ervaren politicus die tijdens de campagne zijn hart liet spreken. Dat valt op.

‘Wat mij echt raakte,
zijn de momenten waarop hun hart spreekt’

Ik ken nog zo’n Verweggistan. Een kerkverband. Dat scoort niet, bij jongeren niet en vaak ook niet bij ouderen. Voor een kerkfusie – er komt er een aan, van GKv en NGK – geldt hetzelfde. Dus wordt een OnderWeg-editie over (kerk)fusie en jongeren niks. Dacht ik. Tot ik de resultaten las van de in deze editie besproken enquête onder jongeren. Daaruit blijkt dat de meeste jongeren weten van de fusie en er positief over zijn. Een relevant aantal wil best iets doen voor het kerkverband. En wat mij echt raakte, zijn de momenten waarop hun hart spreekt. Ze tonen begrip voor ouderen met pijn over het verleden. Ze verlangen naar eenheid, zodat ‘God alle eer krijgt’. Bij de voor een kerk belangrijke thema’s kiezen ze massaal voor omzien naar elkaar en ontdekken wie God is.

Spreken vanuit je hart gaat niet vanzelf. Daar is, ik schrijf dit vlak voor Pinksteren, méér voor nodig. Maar als het gebeurt, als het hart spreekt in gemeente en kerkverband, komt Verweggistan dichterbij. Vanuit mijn hart: zeker weten.

Delen.

Over de auteur

Leendert de Jong werkt in de media en is hoofdredacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter