Stimulans: Gewone Catechismus, Vakantiebijbelgids

0

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer Gewone Catechismus en de Vakantiebijbelgids.

Nieuwe catechismus

051222 Stimulans foto 1Begin mei verscheen bij KokBoekencentrum de Gewone Catechismus van de hand van de theologen Theo Pleizier, Arnold Huijgen en Dolf te Velde. Geïnspireerd door de catechismussen uit de zestiende eeuw, die mensen in staat stelden om zich in de eigen taal het geloof eigen te maken, stelden zij zichzelf de vraag hoe een catechismus er vandaag de dag uit zou kunnen zien. Die vraag leidde tot de Gewone Catechismus – klassiek wat betreft de vorm, maar in de taal van vandaag.

Zo heeft ook deze catechismus de vraag-en-antwoordstructuur en bestaat hij uit de vier bekende onderdelen: de inhoud van het geloof, de omgang met God, het goede leven en het samen verwachten van Gods nieuwe wereld. Tegelijk worden deze onderdelen ingevuld in de taal van vandaag. Zo begint de catechismus met de in onze tijd zo centrale vraag ‘waar vind jij geluk?’, om hier vervolgens vanuit het christelijke geloof een antwoord op te formuleren. Het boekje is daarmee een aanrader voor iedereen – jong en oud – die zelf woorden wil leren geven aan het geloof in deze tijd.


Inspiratie voor onderweg

051222 Stimulans foto 2Wil je tijdens het reizen geïnspireerd worden door een mooie Bijbeltekst of door een prikkelend interview over het kerkelijk jeugdwerk? Dat kan met twee podcasts die recentelijk verschenen.

Zo verzorgt Mieke Brink al twintig jaar voor het Nederlands Dagblad de rubriek Stilgezet. De rubriek bevat elke dag een korte meditatie waarin een Bijbeltekst met het leven van alledag verbonden wordt. Sinds kort is het echter ook mogelijk om deze meditatie te beluisteren via de website van het Nederlands Dagblad en via Soundcloud. Een mooi begin van je dag met een meditatie van nog geen twee minuten!

Daarnaast lanceerde INNOV8, het netwerk voor christelijk jeugdwerk van Missie Nederland, een maandelijkse podcast waarin diverse thema’s rond kerk en jeugdwerk met experts uit het netwerk worden besproken. Zo gaan in de eerste podcast diverse experts met elkaar in gesprek over kerkverlating onder jongeren. De podcasts zijn te vinden op Spotify, Apple Podcasts en www.missienederland.nl/innov8podcast. Op haar website biedt Missie Nederland daarnaast bij elke podcast achtergrondinformatie en handvatten om aan de slag te gaan in de eigen gemeente.


Pastoraat aan homoseksuele jongeren

051222 Stimulans foto 3In veel kerken roept het pastoraat aan homoseksuele jongeren grote verlegenheid op. Daardoor ervaren veel homoseksuele jongeren weinig steun van de kerk. Als het erom gaat wie of wat een positieve rol heeft gespeeld bij de acceptatie van de eigen homoseksualiteit komt de kerk voor velen pas op de vijfde plaats. Toch is het belangrijk dat de kerk ook voor deze jongeren klaarstaat. Daarom schreef Herman van Wijngaarden het boek Om het hart van homo’s. In dit boek deelt hij de resultaten van een onderzoek naar de ervaringen met pastorale begeleiding van jongeren uit de doelgroep van de organisatie Hart van Homo’s. Daarnaast geeft hij handvatten voor hoe je met jongeren mee kunt lopen in hun proces van acceptatie naar verantwoordelijkheid dragen voor. De uitdaging is daarbij volgens Van Wijngaarden om trouw te blijven aan de jongere en aan Gods onderwijs over seksualiteit.


Vakantiebijbelgids

051222 Stimulans foto 4aVoor velen komt de zomervakantie snel dichterbij en daarom verscheen bij Ark Media weer de vertrouwde vakantiebijbelgids. Nieuw is dat er dit jaar niet één maar twee vakantiebijbelgidsen verschijnen: de vertrouwde vakantiebijbelgids voor volwassenen én een speciale vakantiebijbelgids voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar. Beide vakantiebijbelgidsen bevatten overdenkingen voor drie weken, met dit jaar als gezamenlijk thema ‘zonnestralen’, waardoor de gezinsleden met hetzelfde thema aan de slag kunnen. Aan de hand van dit thema wordt gezocht naar wat het zonlicht ons leert over God en naar de zonnestralen die we van Hem mogen ontvangen. Een prachtige ontdekkingstocht voor zowel een zonnige als een regenachtige dag.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter