Aandacht voor alleenstaanden in Zoetermeer

0

De GKv Zoetermeer is een gemeente met relatief veel alleenstaanden. De kerkenraad wilde daarmee aan de slag, maar wat is dan belangrijk?

Twee kerkenraadsleden, Berend Boiten en Gert Baas, hebben de situatie uitgebreid verkend. ‘Wij hebben alleenstaanden uitgenodigd om gezamenlijk te eten bij Berend thuis. We hebben steeds zo’n zes tot zeven mensen uitgenodigd. Het resultaat was veelal dat we met drie tot maximaal vier personen aan tafel zaten. Degenen die niet kwamen hebben (soms wel) gereageerd.’ Over dat samen eten speciaal voor alleenstaanden gaan ze nog eens goed nadenken.

De behoefte bleek soms anders te liggen dan gedacht. Uit de reacties: ‘Ik ben wel alleen, maar zeker niet eenzaam.’ ‘Ik heb genoeg aan de paar contacten die ik al heb.’ ‘Ik wil niet als aparte groep behandeld worden, we zijn elkaars hand en voet.’ ‘Gemeentebreed lijkt me leuker dan alleen de wijk.’ ‘Kunnen er broers en zussen “gekoppeld” worden, om bijvoorbeeld mee te rijden naar de kerk of een gemeentevergadering?’

Boiten en Baas hebben voor de kerkenraad een paar aanbevelingen. Er ligt volgens hen een diaconale en een pastorale taak. Ook moet er binnen de huiskring regelmatig aandacht zijn voor de alleenstaanden (‘Kunnen we iets voor jou betekenen?’). De huiskringleider dient hier alert op te zijn. Bij de ondersteuning van huiskringleiders zal tijd moeten worden besteed aan hoe dat kan worden opgepakt. En het is goed als de predikant regelmatig aandacht besteedt aan deze groep.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter