Luisteren naar jongeren in Dalfsen

0

In Dalfsen is de commissie Jong actief in beide GKv’s en de NGK. Deze commissie houdt zich bezig met allerlei jeugdzaken en heeft de kerkenraadsleden en diakenen van de drie kerken uitgenodigd om te praten over de toekomst van de kerk en vooral ook om te luisteren naar wat jongeren daarover te vertellen hebben.

(beeld Tom Keenan/Lightstock)

(beeld Tom Keenan/Lightstock)

Dat gebeurde naar aanleiding van een Bijbelstudie van ds. Lieuwe de Jong uit Hoogeveen. Hij vroeg aandacht voor de rechter Gideon, die de jongste van zijn familie was: ‘Het zou best kunnen dat jongeren onze heilige huisjes aanwijzen die voor hen de dienst aan God in de weg staan’, zegt hij. ‘De “jonge hond” Gideon wordt door God geroepen en zijn vader steunt hem, geeft hem ruimte om te doen wat hij moet doen.’

Gideon voerde ’s nachts – stiekem – zijn opdracht uit. ‘Zou het kunnen zijn dat jongeren ons niet durven te bevragen? En dan maar verdwijnen via de achterdeur? Geven we hun de ruimte? Laten we samen zoeken naar wat ons bindt. Samen, op een manier waardoor we aangesproken worden door God en elkaar.’

Het ging tijdens de ontmoeting (op 4 juni) vooral om luisteren naar de jongeren. Onder meer over de vraag hoe ouderen iets kunnen betekenen voor jongeren. Heel belangrijk daarbij is dat ouderen aan jongeren verantwoordelijkheid durven te geven. En dat het niet bij een papiertje met conclusies blijft, maar dat de uitkomsten ook in praktijk worden gebracht.

Dalfsen is niet de enige plek waar kerkenraadsleden en jongeren met elkaar in gesprek gaan. Ook in de GKv Zuidhorn zijn er op initiatief van de jongerenwerker zulke ontmoetingen in een ’kerkenraadscafé’.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter