Stimulans: Bijbelkringen, dieren, stille tijd

0

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer Bijbelkringen met senioren, dieren en stille tijd voor stellen.

De relevantie van geloof

051722 Stimulans foto 1Nederland telt voor het eerst meer niet-gelovigen dan gelovigen. Wat zijn daarvan nu precies de gevolgen voor onze samenleving, voor onszelf als christenen en voor de kerk? Wat is nog de relevantie van het geloof? Over deze vragen gaat de Ongelooflijke Podcast met presentator David Boogerd en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas. Ze voeren hierover verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Daarbij gaan ze een pittig gesprek niet uit de weg. Zo was hun eerste gast cabaretier en presentator Arjen Lubach, die ervoor pleit dat religie uit de openbare ruimte verdwijnt.

In de podcast komen echter niet alleen gasten aan bod die het geloof vaarwel hebben gezegd; er komen juist ook gasten die zich inzetten voor een herwaardering van het geloof. Zo vertelde filosoof Emmanuel Rutten bijvoorbeeld waarom hij nu het bestaan van God verdedigt, terwijl hij religie vroeger onzin vond.

De Ongelooflijke Podcast is onder meer te beluisteren via iTunes, Google Podcasts en de website van NPO Radio 1. Eens in de twee weken verschijnt een nieuwe aflevering.


Bijbelkringen met senioren

051722 Stimulans foto 2De groep senioren in Nederland groeit. In deze levensfase worden mensen vaak intensief geconfronteerd met belangrijke thema’s, zoals het omgaan met verlies en de veranderende rol in de samenleving. Maar hoe ga je daarover met hen in gesprek? Hoe breng je de Bijbel in dat gesprek in en welke methoden voor Bijbelstudie passen bij de doelgroep? Bij het NBG verscheen daarvoor het Handboek voor Bijbelkringen en vieringen met senioren van Hans Sauter.

Zo bevat het handboek vijf hoofdstukken over onderwerpen waar elke oudere zich mee bezig moet houden. Deze hoofdstukken zijn zo ontworpen dat ze ook gebruikt kunnen worden voor gespreksgroepen en vieringen. Een zesde hoofdstuk wil helpen om bekende Bijbelpassages te lezen door de bril van ouder wordende mensen en daarbij nieuwe perspectieven te ontdekken. Het boek sluit af met een hoofdstuk vol ideeën voor verdere mogelijkheden voor Bijbelstudie, ook buiten de directe kring van senioren.


En de dieren dan?

051722 Stimulans foto 3Veel kinderen stellen de vraag open en eerlijk: komen dieren in de hemel? Een goede vraag, maar wat moet je antwoorden? Zien kinderen hun geliefde huisdier echt terug? Hebben dieren überhaupt een plaats in Gods verlossingswerk? Tot nu toe was er weinig verschenen dat ons kon helpen om een onderbouwd antwoord te geven. Met Gods toekomst voor dieren van Raymond R. Hausoul (uitgegeven door KokBoekencentrum) komt daar echter verandering in.

Hausoul, wetenschappelijk onderzoeker aan de ETF in Leuven, gaat in zijn boek de uitdaging aan om op een verantwoorde manier vanuit de christelijke geloofsleer dieper na te denken over Gods weg met dieren van schepping tot nieuwe schepping. Hij beschrijft daarbij uitvoerig de plaats van dieren in de Bijbel vanaf Genesis tot Openbaring. Hausoul komt uiteindelijk tot de conclusie dat dieren een plaats hebben in Christus’ verlossingswerk en dat er straks daadwerkelijk dieren zijn op de nieuwe aarde. Hausoul besteedt daarbij ook aandacht aan de vraag wat dit betekent voor onze huidige omgang met dieren.


Stille tijd voor stellen

051722 Stimulans foto 4Tijd met God doorbrengen is een van de beste manieren om je relatie te versterken. In de praktijk is het echter soms lastig om hier tijd voor vrij te maken of om er een geschikte vorm voor te vinden. Een boek dat hierbij kan helpen is Stille tijd voor stellen uit de serie A little God time. In dit 365-dagendagboek vind je voor elke dag een korte overdenking met een vraag om over na te denken of om samen over door te praten. Ook wordt er telkens een kort gebed gegeven dat je samen kunt bidden. Het dagboek is zowel geschikt voor stellen die nog maar pas getrouwd zijn als stellen die al hun hele leven lang bij elkaar zijn. Via de volgende link is het mogelijk om het dagboek in te kijken: www.royaljongbloed.com/nl/product/a-little-god-time-stille-tijd-voor-stellen/.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter