Waarom bidden voor jeugdwerkers en jongeren belangrijk is

Anko Oussoren | 27 september 2019
  • Jeugdwerk

Bidden is een vertrouwd christelijk gebruik, maar hoe doe je dat en hoe breng je daar de motivatie voor op? Dat kan voor tieners best lastig zijn. Maar net zo goed voor jeugdwerkers.

Zelf vind ik bidden ook lastig, zeg ik eerlijk. Praten tegen iemand die je niet ziet, zonder dat je een direct antwoord krijgt. Toch merk ik steeds meer dat we het nodig hebben. Je kunt ook zonder gebed ervan overtuigd zijn dat het christelijk geloof waar is, maar het is anders om te proeven en ervaren dat het waar is. Daarvoor is zowel het gezamenlijke als het persoonlijke gebed belangrijk.

Giftige lucht

Laatst las ik een mooi beeld over het gebed. We leven in een omgeving waar we vervuilde, giftige lucht inademen. Jongeren ervaren veel onmacht. Ze moeten het perfecte plaatje laten zien, presteren en hun eigen leven vormgeven. Voor veel jongeren is dit ingewikkeld, want in deze giftige, vervuilde lucht ontbreekt het zomaar aan liefde en compassie. Maar bij Jezus kunnen we zeldzaam frisse en gezonde lucht inademen. Als we bidden, kunnen we liefde, vrede, vreugde en compassie inademen en Gods liefdevolle aanwezigheid ervaren.

Misschien vind je het beeld van de giftige lucht te sterk en dat ik te negatief ben over de wereld waarin we leven. Toch ben ik geen doemdenker, laat staan negatief over jongeren. Wel word ik regelmatig geraakt door wat ik zie en hoor. Een meisje dat zichzelf snijdt, een jongen die deelt dat zijn vader ziek is, ouders die het ontzettend druk hebben en daardoor geen tijd hebben voor hun kinderen. Ik zie ontzettend veel onmacht bij jongeren en denk aan de tekst uit Matteüs 9: ‘Toen Jezus de menigte zag, was Hij innerlijk met ontferming bewogen over hen, omdat zij vermoeid en verstrooid waren, zoals schapen die geen herder hebben.’ Deze tekst gaat niet alleen over de mensen die toen leefden, het gaat ook over ons – ik ben vaak een van hen, ook ik adem vergiftigde lucht in.

Daarom bidden!

Voor jeugdwerkers en zeker ook voor jongeren kan het daarom waardevol zijn om te ontdekken dat ze contact kunnen hebben met een liefdevolle God, die boven hun dagelijkse sores uitgaat. Dat er iemand is die hen ziet en kent zoals ze zijn en niet zoals ze zich moeten voordoen (op sociale media bijvoorbeeld). Dat er een liefdevolle Vader is die hen vergeeft als ze falen en tekortschieten, met een Geest die hen laat opgroeien tot evenwichtige, liefdevolle mensen. Die ‘schone frisse lucht’ hebben we nodig.

5 handreikingen om jeugdwerkers en jongeren te stimuleren tot gebed

1. Op de website lerenindekerk.nl staat een module met verschillende vormen om te bidden. Daardoor kunnen de tieners op een ontspannen en creatieve manier oefenen in het contact met God.

2. De CGJO gaf een magazine uit rondom het thema ‘Bidden’ In deze Outline staan op verschillende plekken tips om te bidden, zelf én met je gezin of jongeren.

3. Slow reading is een oude methode om de Bijbel te lezen (Lectio Divina uit de kloostertraditie), vertaald naar deze tijd. Slow reading is het langzaam, luisterend en liefdevol lezen van een korte bijbeltekst. Lees in stilte, met aandacht en met de verwachting dat de heilige Geest je iets te zeggen heeft.

Je kunt slow reading gebruiken als methode voor je eigen stille tijd maar ook in een groep doen. Heel handig is om bij slow reading van de Bijbel deze Bladwijzer naast je Bijbel te leggen.

4. Het beeld van de giftige lucht staat in het boekje Open leven van Gert-Jan Roest. In dit boekje staat het ‘Onze Vader’ centraal. Je kunt het alleen lezen of samen met anderen, om je hart te openen naar God en naar je omgeving.

5. Een mooi filmpje over het gebed is gemaakt door Martijn Doornenbal, samen met een aantal jongeren. In het filmpje staat het leven van een scholier centraal in combinatie met het gebed van Franciscus van Assisi.

https://vimeo.com/10088279

Meer informatie of advies? Mail jeugdwerkspecialisten Anko Oussoren of Paul Smit, beiden betrokken bij deze jeugdwerkrubriek.

Deze informatie staat in magazine OnderWeg, kerkelijk magazine voor christenen die God liefhebben en midden in het leven staan. Gratis OnderWeg 3 maanden lezen? Meld je aan.

Over de auteur
Anko Oussoren

Anko Oussoren is adviseur bij het Praktijkcentrum van de GKv.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief