Koffiedrinken vóór de dienst

0

In Amerika is het heel gewoon, ook in gereformeerde kerken. In Nederland kende onder meer het evangelische Crossroads al deze praktijk, maar sinds kort heeft de trend om voorafgaand aan de kerkdienst samen koffie te drinken ook gereformeerd Nederland bereikt.

(beeld Annie Spratt/Unsplash)

(beeld Annie Spratt/Unsplash)

In de stadskerk de Verbinding (GKv) in Enschede gebeurt het, maar ook in de GKv Oosterwolde en de GKv Buitenpost is het standaard en de GKv Haulerwijk is ermee begonnen. En wellicht zijn er ook al NGK-gemeenten die koffie schenken vóór de dienst.

Andere kerken kennen koffiedrinken tussen de beide ochtenddiensten, zodat de bezoekers van de vroege en de late morgendienst elkaar kunnen ontmoeten en bijpraten.

Het is lang niet altijd de koster die ervoor opdraait: in de GKv Assen-Marsdijk zijn het de meer dan twintig kringen die het om de beurt verzorgen. In Haulerwijk werken ze met een gastheer/gastvrouw.

Het motief is wel duidelijk: uit het geroezemoes voorafgaand aan de dienst in een gereformeerde kerk blijkt de behoefte aan ontmoeting en even bijpraten. En dat gaat staande met een kop koffie in de hand gemakkelijker dan zittend in de kerkbanken, waar je bovendien alleen de mensen spreekt die direct naast je zitten.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter