‘Dankzij jullie heb ik die baan gekregen’

Henrique Staal | 2 november 2019
  • Interview
  • Special 2019

‘Het kost veel tijd om contact te leggen en vertrouwen te winnen van mensen die leven in armoede en eenzaamheid’, weet de 65-jarige diaconaal opbouwwerker Kees Buist. Hij werkt voor Stad en Kerk (Stek) onder 230 huishoudens in Den Haag Zuidwest. ‘Het topje van de ijsberg, want wel elfduizend huishoudens horen tot de risicogroep’, weet Buist.

(beeld Jaco Klamer)

(beeld Jaco Klamer)

Kees Buist zet projecten op voor deze mensen, zoals een sociale supermarkt in een opgeknapte SRV-wagen waar klanten zelf hun boodschappen uitzoeken; een buurt- en kerkhuis met activiteiten en coaching-gesprekken, waardoor mensen in zichzelf gaan geloven en bouwen aan hun leven.

‘Soms zakt de moed me weleens in de schoenen’, bekent Buist, bijvoorbeeld als de emoties hoog oplopen in de rij voor de SRV-wagen. Zijn inspiratie haalt hij uit de Bijbel, waarin hij leest dat God een driftige en stotterende Mozes naar de farao stuurt om de Israëlieten te redden en dat Jezus zich keert tegen politici en rijken die geld noch kansen delen met armen. ‘Beiden houden mij op koers’, zegt hij.

In de Stek-projecten komen mensen in aanraking met de positieve kanten van het leven, zij voelen zich gezien en gehoord. Ze komen terug voor betaald werk of een opleiding, voor het inloopspreekuur of deelname aan activiteiten zoals koffiedrinken, tuinieren of naailes. Kees is enthousiast dat mensen zich verbinden en gemotiveerd zijn om meer uit hun leven te halen: ‘Klanten nemen de hartelijke sfeer over. Een coach zei laatst tegen een klant: “Je kunt die baan krijgen als je je haren wast en je netjes kleedt.” De man kwam later terug: “Dankzij jullie heb ik die baan gekregen.”’

Over de auteur
Henrique Staal

Henrique Staal is journalist.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief