Stimulans: Vrijgemaakt, God, Kerst

0

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor de vrijmaking, de omgekeerde wereld van God en Kerst.

Vrijgemaakt in woord en beeld

052120 Stimulans foto 1De GKv en NGK zijn volop bezig met het bijzondere proces van eenwording. Vragen over hoe de gezamenlijke toekomst eruit zal zien, zijn aan de orde van de dag. Met het oog daarop las ik eens het treffende citaat: ‘Je moet het verleden kennen en het heden begrijpen om de toekomst te kunnen zien.’ Wat betreft het kennen van ons verleden is er een kloof tussen de verschillende generaties: de oudere generaties herinneren het zich vaak nog levendig, voor velen uit de jongere generaties is het verleden echter vrij onbekend terrein. Hoe houden we het verhaal over ons verleden levend?

Een aanrader daarvoor is het boek Huis van de Vrijmaking onder redactie van George Harinck, waarin 75 jaar gereformeerd-vrijgemaakt leven in woord en beeld wordt geschetst. Het boek bevat naast een historische inleiding een beschrijving en beelden van 75 thema’s rond het leven in het huis van de Vrijmaking. De thema’s worden afgewisseld met interviews met 75-jarigen uit GKv en NGK.

Een leestip: lees het boek als jongeren en ouderen samen en laat de oudere generaties hun verhaal bij de thema’s vertellen. Zo komt het verleden echt tot leven.


De wereld op z’n kop

052120 Stimulans foto 2Humorvol, verrassend, bevrijdend… Het zijn niet de eerste woorden die bij de meesten naar boven zullen komen als het gaat over God en de Bijbel. De Bijbel (en God ook) heeft eerder het imago van saai, niet meer van deze tijd, onderdrukkend en humorloos. Onterecht, zo stelt Bram Beute. In zijn nieuwe boek, De omgekeerde wereld van God (uitgeverij Vuurbaak), blaast hij het stof van bekende en minder bekende Bijbelteksten om zo iets van het verrassende karakter van God te laten zien.

Aan de hand van diverse gedeelten laat Beute zien dat de machten van deze wereld en de menselijke machthebbers veel minder machtig en goed zijn dan we vaak denken en door God te kijk worden gezet: God zet de wereld op z’n kop. Vervolgens zoomt Beute in op God zelf en laat hij zien dat God volgens de Bijbel verrassend anders is dan je in eerste instantie zou denken. In veel opzichten is Hij ‘de omgekeerde God’. Ten slotte werkt Beute aan de hand van verschillende Bijbelgedeelten uit wat het betekent om te leven in deze omgekeerde wereld van God.


Toeleven naar Kerst

052120 Stimulans foto 3Nog even en dan is het advent en gaan we toeleven naar Kerst. Om je daar persoonlijk en als gemeente bij te helpen zijn er tal van materialen ontwikkeld. Missie Nederland heeft dit jaar een groot aantal van deze materialen overzichtelijk op een rijtje gezet op haar website: www.missienederland.nl/kerst-en-nieuwjaar-2019. Er zijn verschillende adventsprojecten te vinden voor het kinderwerk (mocht je nog last minute op zoek zijn naar een project) en bijvoorbeeld materiaal om thuis met kinderen en tieners toe te leven naar Kerst. Ook vind je er tips voor het organiseren van een speciaal kerstmoment of om juist een speciaal kerstevenement te bezoeken.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter