Stimulans: Kerst, liedjes, wijsheid

0

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor Kerst, liedjes en levenswijsheid.

Verdiep je in het kerstverhaal

052224 Stimulans foto 1aNu de adventsperiode begonnen is, leeft jong en oud toe naar het kerstfeest. Om je te helpen een bijzondere invulling te geven aan deze periode verschenen de afgelopen maanden tal van materialen. Zo schreef Peter Ben Smit het boek Verdiep je in… het kerstverhaal. In dit Bijbelstudieboek verdiept Smit zich in het kerstverhaal zoals opgeschreven door Matteüs, Lucas en Johannes. In dertien Bijbelstudies neemt hij lezers mee langs de bekende teksten en daagt hij hen uit om met de ogen van de eerste hoorders naar de tekst te kijken.

Van de hand van Daniëlle Heerens verscheen het adventsdagboek In het licht, waarin zij vier weken lang stilstaat bij het thema ‘licht’. De overdenkingen gaan zowel over Jezus, het licht van de wereld, als over het licht van God, het licht dat jij mag zijn en het licht van de eeuwigheid. Bij elke overdenking vind je een uitgelichte quote en een opdracht om licht te geven of te ontvangen. Zo ontdek je hoe je zelf een licht kunt zijn en het licht van Kerst kunt verspreiden.

Voor gezinnen met kinderen in verschillende leeftijden is er ten slotte het adventsboekje I van Immanuel van Erika van Nes. In dit boekje kun je aan de hand van het abc elke dag een stukje van het kerstverhaal samen lezen en er aan de hand van vragen en opdrachten over doorpraten.


Liedjes bij de Bijbelverhalen

052224 Stimulans foto 2 NIEUWChristelijke kinderliedjes, we kennen er allemaal wel een paar. Er verschijnen de laatste tijd echter maar weinig nieuwe kinderliedjes, doordat bekende initiatiefnemers zoals Elly & Rikkert en Opwekking Kids zijn gestopt. Daar komt echter verandering in. Een aantal muzikanten heeft de handen ineengeslagen en is in oktober gestart met het project Liedjesbijbel. Twaalf jaar lang zullen zij elke maand een nieuw kinderliedje en een verhaal uit de Bijbel publiceren. De liedjes verschijnen op bekende platforms, zoals Youtube en Spotify. Elke maand staat daar een nieuw liedje, een meezingversie en het bijbehorende voorgelezen verhaal. Elk jaar wordt vervolgens de oogst van het afgelopen jaar gebundeld in een cd en een papieren boek. Benieuwd naar de Liedjesbijbel? Neem eens een kijkje op www.liedjesbijbel.nl.


Een boek vol levenswijsheid

052224 Stimulans foto 3Van de hand van theoloog en ethicus Stanley Hauerwas is een bijzonder boek in het Nederlands vertaald: Brieven aan mijn peetzoon. Het idee voor het boek ontstond geleidelijk, nadat vrienden van Hauerwas hem – als peetvader op afstand – vroegen om hun zoon elk jaar een brief te schrijven over een deugd die hij belangrijk vindt. Het resultaat zijn zestien persoonlijke brieven over vriendelijkheid, moed, dienstbaarheid, vreugde en andere eigenschappen. In elke brief bezint Hauerwas zich op een deugd en gaat hij na wat deze betekent voor jonge en oudere christenen. Daarbij verwerkt Hauerwas in de brieven, naast veel zelfreflectie, eeuwen aan religieus denken. Het resultaat is een aanrader voor iedereen die zich in de christelijke deugden wil verdiepen, maar zeker ook voor ouders die over christen-zijn willen praten met hun kinderen.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter