In de duisternis strekt God zijn hand uit

Anko Oussoren | 20 december 2019
  • Jeugdwerk

Jongeren verlangen ernaar om gezien te worden. Ze verwachten openheid, eerlijkheid en echtheid. Ze zoeken naar iemand die ze kunnen vertrouwen, die er voor ze is als het leven ingewikkeld is. Ook zij verlangen naar veiligheid. Wie geeft ze dat?

De tranen schoten in mijn ogen toen ik het nummer voor het eerst hoorde. En toen ik de clip zag heb ik gehuild. Zo pijnlijk mooi en herkenbaar vond ik het nummer ‘Daddy’ van Coldplay.

Aan het begin van de clip gaat de zon onder en zien we een meisje zonder emoties op haar gezicht reddeloos verloren in een roeiboot op een donkere zee. Ze heeft geen mond om te spreken, laar staan dat ze in staat zou zijn om te schreeuwen. Ze doet haar best om de kust te bereiken, maar het lukt haar niet. Ze raakt zelfs haar roeispanen kwijt. Ondertussen zingt Chris Martin: ‘Papa, bent u daar ergens? Papa, kan het u niets schelen? Is er niets dat u wilt zeggen?’ Je voelt de gebrokenheid, de onrust, en tegelijkertijd het verlangen naar veiligheid en geborgenheid.

Vlieger

De situatie van het meisje lijkt hopeloos, maar er zijn lichtpuntjes in de duisternis. Een vlieger die aan komt drijven en haar even op weg helpt als ze die op laat. Een raaf (of is het een duif) die doet vermoeden dat de kust dichtbij is. Een walvis die haar redt voordat ze verdrinkt in ellende. De vlieger, raaf en walvis geven haar hoop, maar het verlangen naar ‘papa’ blijft. Op het moment dat alles verloren lijkt, valt ze in slaap en het lijkt alsof ze eenzaam sterft op zee. Chris Martin zingt: ‘Wilt u niet terugkomen en blijven? Op een dag, op een dag.’ Dan komt de zon op en wordt het meisje wakker. Papa komt naar haar toe en strekt zijn hand naar haar uit.

Confronterend

Voor mij is dit lied zo confronterend. Als kind dat zijn vader mist, omdat hij is overleden. Als vader die er zo graag voor zijn kinderen wil zijn, maar niet altijd kan geven wat goed is. Maar ook op een dieper niveau. Is God werkelijk betrokken bij mijn leven? God, waar bent U als ik het moeilijk heb?

Het zijn vragen die jongeren herkennen, in een tijd waarin geloven in God niet gewoon is. We verlangen naar iemand die betrokken is bij ons leven. Iemand bij wie we ons veilig voelen, die er voor ons is en onze problemen oplost. Maar wij mensen falen zo vaak. Even helpen we elkaar op weg, geven we hoop, net als de vlieger, de raaf en de walvis, maar uiteindelijk is er meer nodig. Iemand die ervoor zorgt dat de zon opkomt. Iemand die zijn hand naar ons uitstrekt. Iets daarvan wordt zichtbaar in de geboorte van Jezus als kwetsbare baby, maar meer nog zal het zichtbaar worden wanneer Hij terugkomt, op een dag.


Bekijk met elkaar de clip ‘Daddy’ van Coldplay:

Vragen om te bespreken met jongeren

  • Hoe luister, kijk jij naar het nummer van Coldplay? Welk gevoel blijft er bij jou hangen?
  • Herken je iets van het meisje bij jezelf?
  • We leven in een tijd waarin het niet gewoon is om te geloven dat God betrokken is op je leven. Geloof jij dat God betrokken is op je leven? Waaruit blijkt dat wel of niet?
  • Lees met elkaar de songtekst. Welk zin spreekt je het meeste aan?
Over de auteur
Anko Oussoren

Anko Oussoren is adviseur bij het Praktijkcentrum van de GKv.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief