Column: Kerstmenu

Els van Dijk | 21 december 2019
  • Column

In een bepaalde periode van mijn leven heb ik een beetje een overdosis aan kerstbijeenkomsten meegemaakt. Vierinkje hier, feestje daar, waardoor ik op de kerstdag zelf vermoeid neerzeeg. Als er dan ook nog gedoe was rond heerlijke maaltijden en verplichte gezelligheid, had ik het soms helemaal gehad. Van de weeromstuit ben ik jarenlang rond die dagen naar een stil plekje gegaan, een krat goede boeken mee en even verstillen. Een stevige wandeling maken en dan een oer-Hollandse pot bereiden: boerenkool met worst in plaats van al die ‘typische’ kerstrecepten. Nog altijd verleiden supermarkten ons om er met hun producten en recepten een heel speciaal kerstfeest van te maken.

In deze context kom ik in Jesaja 7:15 een intrigerend zinnetje tegen, waar je zomaar overheen zou lezen. Dat gaat namelijk over het menu van Immanuel: ‘Boter en honing zal Hij eten, totdat Hij in staat is het kwade te verwerpen en het goede te kiezen.’

Een krat goede boeken mee
en even verstillen

Boter en honing. Een variant op melk en honing. Het is beslist niet toevallig dat het beloofde land overvloeit van melk en honing én dat beide ‘producten’ geproduceerd worden zonder dat het ten koste gaat van de dieren. Het beloofde land roept het beeld van het paradijs op, waarin de mens alleen op plantaardig voedsel was aangewezen. Maar het is ook een verwijzing naar het messiaanse rijk, waarin zelfs leeuwen vegetariërs zullen zijn. De nieuwe aarde zal ook voor dieren en planten heilzaam zijn. En Immanuel – de God-met-ons – zal vegetarisch voedsel gebruiken. God wil het liefste dat Hij heeft, zijn eniggeboren Zoon, niet overlaten aan de dood.

Paulus spreekt over dit vergankelijke (dat boter en honing behoeft), maar dat nog wel onvergankelijk moet worden. Het vergankelijke zal worden bekleed met het onvergankelijke (1 Korintiërs 15). Dit leven van eten en drinken heeft een belofte van herschepping. Melk en honing. Voedsel van het beloofde land, herinnering aan het prille begin en perspectief op wat komt. Dankzij de liefde van de Vader en de overgave van de Zoon.

Zó is het goed Kerst vieren. Gezegende dagen gewenst en smakelijk eten!

Over de auteur
Els van Dijk

Els van Dijk is directeur van de Evangelische Hogeschool.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief