Muziek verbindt in Eindhoven

0

Muziek: dat is een van de manieren waarop de Emmaüskerk (NGK) in Eindhoven in contact wil komen met de mensen van de stad. De kerk organiseert twee keer per jaar een Emmaüsconcert. In de naam van de kerk en in de concertnaam zit een verwijzing naar de twee wandelaars die met Christus op weg gingen naar het dorpje Emmaüs, vlak na zijn opstanding.

(beeld Isaac Ibbott/Unsplash)

(beeld Isaac Ibbott/Unsplash)

Feico Lanting en Connie van der Dussen, de organisatoren: ‘De titel van deze concertreeks is ook te lezen als het samen optrekken met onbekenden die je onderweg tegenkomt, mensen die al snel geen vreemdeling meer voor je zijn. De Emmaüsconcerten zijn dan ook precies daarvoor bedoeld. Om mensen elkaar te laten ontmoeten. Om mensen van binnen en van buiten de kerk samen te brengen en te laten genieten van prachtige, klassieke muziek.’

Het doel kwam goed naar voren op het – alweer – tiende concert op 16 november 2019, dat in het teken stond van Allerzielen en eeuwigheidszondag, precies tussen de rooms-katholieke datum van 1 november en de protestantse van 24 november. Het programma was erop aangepast. Onder begeleiding van mooie orgelklanken bracht de cantorij van de Theologische Universiteit in Kampen liederen ten gehore die goed pasten in deze periode van herdenken, vertroosten en verwachten. Daarnaast verzorgden organist Carl Visser en dirigent/organist Sander van den Houten een verrassende orgelimprovisatie op de melodieën van Psalm 130 en ‘Heer, herinner U de namen’ (Liedboek 730).

Kaarsje

Na afloop maakten veel bezoekers gebruik van de gelegenheid om een kaarsje te branden voor een dierbare. Tijdens de borrel was er volop gelegenheid voor de koorleden, musici en gasten om na te praten.

Het programma sprak aan. ‘Het Emmaüsconcert was nog nooit zo goed bezocht als deze keer. We mochten meer dan tweehonderd gasten verwelkomen. Bezoekers van allerlei pluimage: buurtbewoners, muziekliefhebbers en kerkleden. Dat er zo veel belangstelling was, stelt ons als organisatoren tevreden. Maar het was vooral heel bijzonder om te mogen ervaren dat mensen met allerlei verschillende achtergronden – katholieken en protestanten, zuiderlingen en noorderlingen – elkaar echt konden ontmoeten. En dat we ons met de ander verbonden mogen weten, ook door de muziek!’

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter