Redactioneel: ‘That’s normal’

Esther de Hek | 3 januari 2020
  • Blog
  • Column

In vijf dagen hebben we tientallen mensen ontmoet en gesproken. Een paar uur interviewmateriaal staat er op mijn telefoon – gesprekken met vrouwen vooral. Het verhaal van de christelijke vrouwen in India – ook wel ‘het gevaarlijkste land voor vrouwen’ genoemd – fascineert mij. Vrouw en ook nog christen zijn, hoe is dat, wie zijn zij? Ik schreef erover en ben bezig met meer verhalen. Over de door onrecht, verdriet en tegenslag getekende christinnen die ik ontmoette. En over hun veerkracht en geloof.

IMG_7915

(beeld Unsplash.com)

In dit stukje wil ik het niet over de vrouwen hebben, maar over een paar woorden die groot, met pen omcirkeld in mijn aantekeningenboekje staan. Ze sloegen in als een bom: ‘That’s normal.’ De woorden kwamen uit de mond van Aman, zoon van een predikant die in 2018 werd vermoord door een groepje hindoe-extremisten. ‘Hoe wreed en barbaars de laatste uren van zijn leven moeten zijn geweest, krijgen we op foto’s te zien: ik voel weerzin en kijk weg naar mijn aantekeningenboekje’, zeg ik er later over in een radiocolumn.

Die drie woorden zette ik in een vlaag van verbazing en ongeloof op papier. Aman, die naast me zat, sprak ze uit in reactie op de vraag aan zijn moeder of ze de daders van deze ijzingwekkende moord wel kón vergeven. ‘That’s normal’’, hoorde ik hem zeggen zonder het antwoord van zijn moeder af te wachten. Oftewel: dat doe je gewoon.

Alsof er een knopje omging, houdt sindsdien het geheim van vergeven mij bezig. Waarom lijkt dat daar zo moeiteloos en hier zo moeilijk te gaan? Op de radiocolumn over Aman kreeg ik een aantal reacties, alle met de strekking dat we vooral niet te simpel moeten spreken over vergeving. ‘Het is cultuur’, schreef iemand. En Bram van de Beek schreef in het ND over waarom mensen in Zuid-Afrika zo makkelijk vergeven: ‘Je wilt verder.’

Ik vind die reacties te makkelijk; voor vergeven van onrecht en schade bestaat geen universeel draaiboek, daarvoor is het veel te complex. Maar als de geloofsvrucht van vergeving in Nederland wat meer ‘normaal’ zou zijn, zou dat iedereen ten goede komen.

Dit artikel krijg je cadeau van ons. Probeer magazine OnderWeg drie maanden gratis. Meld je aan voor een Proefabonnement (Digitaal of Papier Plus).

Over de auteur
Esther de Hek

Esther de Hek is schrijver, schrijftrainer en oud-hoofdredacteur van OnderWeg.

‘De huiskamer creëert een incompleet kerkgevoel’

‘De huiskamer creëert een incompleet kerkgevoel’

Arie Kok
  • Reportage
  • Thema-artikelen
Kerkcoach Klaas Quist trekt lessen uit de coronacrisis

Kerkcoach Klaas Quist trekt lessen uit de coronacrisis

Karel Smouter
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief