Column: Een groen 2020

0

Een witte Kerst is weer niet gelukt. Het bleef groen. Maar dat komt mij wel goed uit, want ik wil u een groen 2020 toewensen.

Waarom? Een tijdje geleden ontdekte mijn vrouw (eerlijk is eerlijk) een artikel in een dagblad over kleuren en hun doorwerking. Ik citeer: ‘Een kleur die wel rustgevend is, is groen. Groen creëert een gevoel van harmonie en vrede’. Ik snap het: daarom doet die kleur het goed in de slaap- en woonkamer, maar ook in de werk- of studeerkamer. Tja, wie zou daar niet graag een gevoel van harmonie en vrede willen hebben? Maar dat willen we dan toch ook in de kerk!

Wat zou het mooi zijn wanneer in het kerkelijk leven geen rode verhitting is, maar vergroening. Rust en vrede in onderlinge overlegsituaties. Wat zou het mooi zijn als in de kring waar dit blad het meest gelezen wordt, groen de hoofdkleur is. In de CGK lijkt het groen van de gemoedelijkheid en de ontspanning op kerkelijke vergaderingen vanouds onder spanning te staan. Laten onze broeders de vergroening zoeken in onderlinge samenbinding. In het proces van eenwording tussen GKv en NGK komen nu de schuurpunten, de kerkorde bijvoorbeeld. Laten de broeders en zusters bidden om en werken aan een fris, groen kerkelijk samenleven. Leg ter aanmoediging groene tafelkleedjes op de vergadertafels. Opdat wij niet vergeten…

Leg ter aanmoediging groene tafelkleedjes
op de vergadertafels

Daar kan een mens naar verlangen. Je strekt je ernaar uit. Maar je hebt het niet in eigen hand; er zal toch een ‘witte’ kerst aan vooraf moeten gaan. Niet letterlijk, maar geestelijk: als symbool van de heilige God die in de persoon van zijn smetteloze Zoon op aarde verschijnt. Als die witheid ons persoonlijk en als kerk doortrekt, wordt het leven groen!

Vergroening… mag ik het ook ons als wereldburgers wensen? Geen verhit rood vanwege alle wapengeweld en oplopende spanningen in het Midden-Oosten en elders. Maar ook vergroening in de natuur, waar deze verdwijnt onder stikstof en plastic.

Ja, ik doe het dus: ik wens u een groen 2020. En nu maar hopen dat de groene steunkleur van deze column de jaarwisseling overleefd heeft.

Delen.

Over de auteur

Dingeman Quant is emeritus predikant in de CGK en kerkrechtdeskundige.

Laat een reactie achter