In een jaar de catechismus door

0

In een jaar de catechismus door. Dat is het plan van een aantal predikanten en gemeenten in de classis Hoogvliet (GKv). Dat klinkt als iets van vroeger, maar het gaat hier om de Gewone Catechismus, geschreven door drie theologen, Theo Pleizier, Arnold Huijgen en Dolf te Velde met maar honderd vragen en antwoorden. Zij willen de inhoud van het christelijk geloof op een eigentijdse manier overdragen aan volgende generaties en hen inspireren.

060318 Praktijklokaal foto5‘Het lijkt ons een mooi plan in een jaar dit boek door te werken. U en jullie zullen daarin naast de nieuwe thema’s ook geloof, gebed, gebod en sacrament als kernachtige Bijbelse thema’s tegenkomen’, schrijven de classispredikanten. Ze kiezen voor een aanpak in vijf of zes blokken van elk drie leerdiensten.

Kan dat wel, preken uit een boekje en niet uit de Bijbel? Ds. Gert Treurniet (Vlaardingen, GKv) legt uit: ‘We verkondigen gewoon Gods Woord. Net als wanneer we preken aan de hand van bijvoorbeeld de Heidelbergse Catechismus. Het mooie van de Gewone Catechismus is, dat thema’s die in onze tijd actueel zijn, meer aandacht krijgen en dat de vragen en antwoorden zo eigentijds geformuleerd zijn, dat je als het ware vanzelf beter je oren spitst dan bij een super-bekende formulering.’

Neem een gratis Proefabonnement op magazine OnderWeg.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter