Ontdek een nieuwe wereld

0

Gamers leven deels in een wereld die niet-gamers nauwelijks kennen. Dat biedt stof tot gesprek. Wat maakt gamen zo fascinerend? En hoe vermaak je je echt zonder games? Wat zijn de goede kanten van leven met of zonder gamen en wat mis je juist?

Het is gemakkelijk om als niet-gamende christen je oordeel klaar te hebben. Bijvoorbeeld: ‘Gamen is gewelddadig, verslavend en asociaal.’ Maar gamende theologen als Johan ter Beek, Marijn Vlasblom of Frank Bosman benadrukken de positieve kanten. Spelen is bevrijdend en hoort bij het leven.

Johan ter Beek zegt bijvoorbeeld in een interview met OnderWeg: ‘Moderne ouders die zich zorgen maken over hun gamende kinderen zouden zich moeten afvragen hoe hun leven eruitziet. Zitten we niet zelf gevangen in een systeem van hard werken, geld verdienen, carrière maken en dan ’s avonds op de bank nog een beetje Netflixen? Het probleem is niet zozeer dat onze kinderen gamen, maar dat wij ouders met spelen zijn gestopt.’

Volgens Ter Beek biedt gamification mogelijkheden om jongeren mee te nemen in de Bijbelse verhalen en kan het hen helpen om tot verdieping van hun geloof te komen.

Vlasblom wijst erop dat games grote culturele invloed hebben. Ze vertellen verhalen en scheppen een wereldbeeld. Je moet je dus ook in games verdiepen om onze cultuur te begrijpen en daarin over het evangelie te kunnen blijven spreken.

Aan de slag

  • Verdiep je eens in de wereld van het gamen. Vraag een gamer wat hij of zij zo mooi aan gamen vindt en vraag er iets van aan jou te laten zien. Als je kring uit niet-gamers bestaat, nodig dan ook een gamer uit om iets te vertellen over gamen.
  • Begin je ontmoeting met een kort spel (voor voorbeelden zie online verdieping). Kijk erop terug: wat is er leuk aan zo’n spel, wat is er leuk aan spelen? Alternatief: deel met elkaar hoe je je als kind kon verliezen in spelen en of je dat nu ook nog zo kunt.
  • God maakte de wereld met plezier. Niet omdat Hij moest, maar gewoon omdat Hij dat wilde. In Gods scheppen zit iets van spelen. Herken je dat? (Zie bijvoorbeeld Genesis 1-2 en Psalm 104). Wat betekent dat voor ons die als beeld van God geschapen zijn? Waar is het ‘speelse’ in jouw leven?
  • Bespreek met elkaar wat gamen voor effect op je heeft. Welke games zijn goed voor jou, welke juist niet? Hoe kijkt jouw omgeving er tegenaan?
  • Bespreek en onderzoek: (hoe) kan gamification in jullie kerk helpen om jongeren meer betrokken op het geloof te laten zijn?

Meer informatie over gamen, gamification, spelen en christelijk geloof

Op de weblog van theoloog Frank Bosman zijn heel veel recensies van games te vinden en ook het artikel ‘Het evangelie van games’.

Op Klassenkracht.nl kun je ideeën vinden voor een kort spel aan het begin van de ontmoeting van je kring. Maar je kunt zelf natuurlijk ook googelen op bijvoorbeeld ‘energizers’.

Op de website van JOP (Jeugdwerk PKN) kun je meer vinden over de Paaschallenge – een vorm van gamification voor Pasen – die Johan ter Beek met een collega heeft ontwikkeld.

Op de website van Koos Geerds vind je het gedicht ‘Gods element’ (onder andere over de speelse kant van God).

Op YouTube zijn allerlei filmpjes over gamen te vinden. Zoek op namen van games. Populaire games zijn:

  • cs:go (een schietspel dat je speelt in een team);
  • Fortnite (overlevings-schietspel onder andere met honderd personen online te spelen);
  • Fifa20 (voetbal);
  • Assasin’s Creed (elke versie van het spel heeft een uitgebreid en uitgewerkt verhaal).
Delen.

Over de auteur

Bram Beute is redacteur van OnderWeg en predikant van de GKv Kampen-Zuid.

Laat een reactie achter