Christelijke scouting in Leidsche Rijn

0

Binnenkort gaat het van start in Leidsche Rijn: een christelijke scouting, waartoe een aantal mensen het initiatief heeft genomen. Ze zijn overigens niet de eersten. In het Limburgse Schinnen draait al vijfentwintig jaar een vergelijkbare groep onder de internationale paraplu van de Royal Rangers. Het gaat de initiatiefnemers in Leidsche Rijn niet alleen om leuke activiteiten voor de doelgroep, voorlopig de kinderen van 9-11 jaar. Het is voor de kinderen ook een training in discipelschap en evangelisatie.

(beeld Kyle Glenn/Unsplash)

(beeld Kyle Glenn/Unsplash)

Dat zijn voor kinderen grote woorden en dus de vraag: waar moeten we dan aan denken? Bij scouting hoort praktische dingen, zoals nieuwe knoop leren leggen, een kampement opzetten of koken op open vuur. Maar in Leidsche Rijn gaan de kinderen ook een Bijbeltekst leren, iets te weten komen over de inhoud van het geloof of een diaconale activiteit doen, zoals een brief sturen aan iemand die het nodig heeft. Net als bij de gewone scouting gaat het bij Royal Rangers om karaktervorming. ‘Hoe helpen we onze kinderen en jongeren geestelijk te groeien en hun geloof handen en voeten te geven?’ staat in de folder die binnen de kerken verspreid is.

Aandacht

In welke behoefte voorziet zo’n activiteit? Timo van der Heijden, missionair werker in Rijnwaarde (NGK) en een van de initiatiefnemers: ‘Een van de achtergronden is dat er vanuit onze kerk vooral projectmatig aandacht is voor kinderen van die leeftijd. Na het project is die aandacht weer even weg. Royal Rangers is er elke week.’ Een andere achtergrond is dat er in Leidsche Rijn wel christelijke scholen zijn, maar ook zorgen over de identiteit van die scholen.

Belangstelling voor de christelijke scouting is er zeker. Zo’n 35 kinderen zijn al opgegeven, terwijl er plek is voor 20. Een bottleneck is de leiding. ‘We bidden ervoor dat mensen zich daarvoor aanmelden’. Zij kunnen een training volgen in Duitsland. Royal Rangers is een internationale beweging, en Duitsland sluit met de taal en dezelfde opzet het beste aan.

Bij Royal Rangers gaat het er ook om het evangelie uit te dragen. Daarom is er ruimte voor kinderen die geen kerkelijke achtergrond hebben. Timo van der Heijden: ‘In Schinnen is de verhouding tussen kinderen met een kerkelijke en een niet-kerkelijke achtergrond fifty-fifty’. Royal Rangers is een initiatief vanuit diverse kerken in Leidsche Rijn. Een van de initiatiefnemers is baptistenvoorganger Dirk-Jan Horjus, die zelf ruime ervaring heeft met scouting.

Nieuwsgierig? Mail naar timovdh@gmail.com. Een eigen website is in ontwikkeling.

Neem een gratis Proefabonnement op magazine OnderWeg.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter