Kringleden rond het doopvont

0

Hoe maak je als grote gemeente duidelijk dat je achter de doopouders staat? Je kent ze misschien niet eens. Dat is de situatie in Leek (GKv).

Volgens de laatste cijfers op www.gkv.nl telt deze gemeente ruim 1100 leden. In het nieuwe doopformulier van de GKv wordt de gemeente opgeroepen om de ouders te steunen en er daadwerkelijk aan mee te helpen dat het gedoopte kind groeit in geloof. In Leek laat dominee Roel Prins de gemeente daar ook ja op zeggen. Maar wat als je geen uitvoering kunt geven aan die belofte?

Roel Prins: ‘Ik krijg dat met enige regelmaat te horen van gemeenteleden. Ze kennen de doopouders niet en gaan niet met hen om. Hoe kun je hen dan ondersteunen in de geloofsopvoeding van hun kind? Ze zeggen dan ook niet ’ja’ op de vragen.’

Maar er is een tussenvorm. Leek kent sinds een paar jaren ook kringen, vertelt Roel Prins. ‘Dit zijn kleinere groepen van broers en zussen in het geloof, die naar elkaar omzien en voor elkaar zorgen. In de kring kun je in praktijk brengen wat in het geheel van de gemeente moeilijk is: je kunt elkaar tot een hand en een voet zijn, praktisch en pastoraal.’ De leden van de kring worden bij de doop betrokken. Zij staan ook bij het doopvont, zeggen namens de gemeente ja en beloven de ouders zoveel mogelijk te ondersteunen. Allemaal in overleg met de doopouders, omdat het bij hen en bij de kring moeten passen. Een nieuw gebruik, maar het sluit mooi aan bij het bestaan van doopgetuigen in de oude kerk.

Neem een gratis Proefabonnement op magazine OnderWeg.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter