Column: Irma

Dicky Nieuwenhuis | 12 juni 2020
  • Blog
  • Column

Ik ben fan van Irma. De gebarentolk die altijd vriendelijk, zelfbewust en doelgericht de boodschappen van de minister-president en zijn crisisteam beeldend vertaalt. En ik ben zeker niet de enige. Op mijn werk volgden we met enthousiasme de hype rond Irma.

Light for the World zet zich al sinds jaar en dag in voor eerlijke kansen voor mensen met een handicap. Toegankelijke communicatie hoort daar ook bij. ‘Laten we Irma vragen of ze ambassadeur voor ons wil worden’, suggereerde een collega. Hoe mooi zou het zijn als zij haar bekendheid zou kunnen inzetten voor ons werk in landen waar gemiddeld veel meer dove mensen leven dan in Nederland?

Het lijntje was snel gelegd. Via een tolk met wie ik regelmatig samenwerk, benaderde ik Irma. Vrijwel per omgaande kwam een antwoord terug. ‘Irma waardeert jullie verzoek, maar heeft geen interesse. Ze zet zich nu in om de media-aandacht die op haar gericht is, zoveel mogelijk te verschuiven naar dove mensen en gebarentaal.’

Kerken: zet je beste beentje voor en wordt koploper

Haar reactie zette me aan het nadenken. Was ik te makkelijk in het beeld meegegaan van Irma, the hero? Het zou eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn dat er een gebarentolk naast de minister-president staat, zeker op crisismomenten. Nederland loopt bepaald niet voorop als het gaat om acceptatie van gebarentaal, inclusief de kerken.

Lang geleden was ik in Haïti in een bomvolle kerk in Cité Soleil, de beruchte sloppenwijk in Port-au-Prince. De gebarentolken hadden het druk tijdens de drie uur durende dienst. Ik weet het: totaal niet representatief, maar is het toeval dat ik dit nooit in Nederland heb meegemaakt?

Als fan van Irma doe ik daarom een oproep: laat gebarentolken in de Nederlandse kerken de gewoonste zaak van de wereld worden! Kerken, zet je beste beentje voor en wordt koploper. Wat past nou beter bij de kerk dan dat iedereen wordt ingesloten in de boodschap van het evangelie? En mocht je nog goede tips hebben voor ambassadeurs die zich willen inzetten voor een inclusieve wereld? Laat het me weten!

Over de auteur
Dicky Nieuwenhuis

Dicky Nieuwenhuis is directeur van SeeYou Foundation.

Op weg met muziek

Op weg met muziek

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen
Zing een nieuw lied voor de HEER

Zing een nieuw lied voor de HEER

Jaap Cramer
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief