Stimulans: Filemon, Lee, Catechismus

Debbie den Boer | 11 juli 2020
  • Stimulans

Lees-, kijk- en luistertips voor geloofs- en gemeenteopbouw.

De brief aan Filemon

061420 stimulans foto1De brief van Paulus aan Filemon is een van de kortste geschriften in het Nieuwe Testament. Het boek telt nog geen driehonderdvijftig woorden. Toch biedt de korte brief een prachtig venster op de wereld van het vroege christendom en de krachtige uitwerking van het evangelie in een door slavernij gekenmerkt leven.

Paulus doet in deze vrij persoonlijke brief een beroep op Filemon om ‘het goede’ te doen. Maar wat is dit precies? Het open einde van de brief maakt de inhoud bijzonder actueel. Zeker als je bedenkt dat op dit moment naar schatting nog altijd 40,3 miljoen mensen een slavenbestaan leven. Hoe kunnen wij omgaan met deze moderne vormen van slavernij? Het boek Kort maar krachtig van Jermo van Nes wil graag helpen bij deze reflectie. Het boek bevat verschillende bijdragen van gelovigen die elk vanuit hun eigen perspectief naar de Filemonbrief kijken.


Dromen over de toekomst

061420 stimulans foto2Van de hand van onze Theoloog des Vaderlands, Samuel Lee, verscheen recent het boek Verlangen naar een nieuw christendom. In dit boek beschrijft Lee openhartig wat er in zijn ogen wezenlijk is voor het christendom van vandaag. Daarbij neemt Lee zijn vertrekpunt bij de pinksterbeweging, de denominatie van het christendom waarbinnen hij zelf actief is. Toch is wat hij te vertellen heeft over bijvoorbeeld leiderschap, de heilige Geest en de Bijbel zeker ook relevant voor andere kerken.

Lee gaat in zijn boek allereerst in op enkele aspecten van de huidige pinksterbeweging die aandacht verdienen, zoals emotionaliteit, overdrijvingen, prestatiereligie, tekenen en wonderen en het aanbidden van afgoden in de kerk. Ook behandelt hij vragen rondom financiële ethiek en institutionele integriteit. In het tweede deel bespreekt hij enkele theologische thema’s, zoals de heilige Geest, de kerk, het koninkrijk van God en leiderschap en de Bijbel. Tenslotte gaat Lee in op de impact van de dialoog met andere denominaties, culturen en religies en presenteert hij een lijst met twintig kenmerken waaraan het door hem verlangde christendom zou moeten voldoen.


Gewone Catechismus

061420 stimulans foto3Afgelopen jaar verscheen de Gewone Catechismus, een catechismus bestaande uit honderd vragen en antwoorden die het christelijk geloof op een hedendaagse manier wil overdragen aan volgende generaties. De Gewone Catechismus weet de inhoud van ons geloof in weinig woorden te vangen en nodigt daardoor uit tot verdere doordenking. Om je daarbij te helpen schreef Rolf Robbe het 101 dagenboek bij de Gewone Catechismus.

Dit dagboek bevat bij iedere vraag en antwoord uit de Gewone Catechismus een korte overdenking die erop gericht is dat je je de vragen en antwoorden eigen gaat maken. Ook vind je bij elke dag een vraag vooraf en achteraf om verder over het onderwerp door te denken, te praten of te zingen. Dankzij de opzet van de Gewone Catechismus komen in dit dagboek alle belangrijke thema’s uit het christelijk geloof langs in 101 dagen.

Over de auteur
Debbie den Boer

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief