Tieners zijn net mensen

0

Tijdens een vakantie in Duitsland maakten we ooit een wandeling door een kasteeltuin. Allerlei mooie bomen en dan opeens die citroenboom. Met een kaartje erin: ‘Bitte lasst mich hängen, bin noch nicht reif und deshalb ungenießbar!’ (Raak me niet aan, ik ben nog niet rijp en daarom ongenietbaar). Ik heb een foto van het kaartje gemaakt. Het staat al jarenlang in de vensterbank op m’n werkkamer.

Tieners en aanraking. In een periode in je leven waarin je aan het leren bent om je eigen weg te zoeken, heb je ruimte nodig. Ruimte om te zoeken, twijfelen, uit te zoeken, te schuren, weg te lopen, terug te komen en keuzes te maken. Dan moet je geen mensen hebben die je dicht op de huid zitten met goede raad en bedoelingen – hoe goed bedoeld ook. Tieners zijn net mensen.

Afgelopen maart begonnen we enthousiast met de ‘3G-tour’. Als jeugdwerkers van GKv, CGK en NGK trokken we samen door het land. We vertelden dat je tieners vooral op de digitale snelweg vindt, dat je ze daar moet zoeken en dat dat belangrijk is vandaag de dag. Deze waarheid haalde ons snel in de afgelopen maanden. Opeens waren we allemaal aangewezen op die digitale snelweg. Waar we eerst op ons gemak nog keuvelend rondfietsten, sjeesden we binnen de kortste keren van livestream naar Teams en via Zoom naar de volgende online jeugdmeeting. De wereld van de jongeren was opeens de wereld van ons allemaal.

Maar ik hoor steeds vaker andere verhalen, van jongeren zelf en van de jeugdwerkers. Jongeren missen de real life contacten wel degelijk; die zijn reuze belangrijk voor ze. Zoals een 17-jarige zei: ‘Ik baal zo dat het kamp niet doorgaat, dan spreek je tenminste mensen in het ‘echie’.’ Chillen met je vrienden op anderhalve meter is lastig en minder leuk, want tieners dagen elkaar niet alleen verbaal, maar ook fysiek uit. En die boete als je met z’n drieën in het park zit, maakt ook dat je je nog wel een keer bedenkt. Zij zijn klaar met al die digitale kerkdiensten, Zoomlessen op school, catechisatie en verenigingsavonden via Teams. Tieners zijn net mensen.

Ik las in de Bijbel over de naam van God: Jahwe, Ik ben die Ik ben en Ik ben erbij. God is een God van nabij. Zijn naam is niet ‘Ik doe’, ‘Ik regel’ of ‘Ik organiseer’, maar ‘Ik ben’. Is dat niet onze opdracht als het gaat om tieners? In het spoor van onze God er voor hen zijn? Beschikbaar met onze tijd en aandacht, met onszelf. En denk nu niet meteen in allerlei programma’s en concepten, maar ga samen naar het strand, maak een kampvuur, breng een chocoladereep en vraag hoe het met ze gaat. Gebruik dankbaar de digitale mogelijkheden. Maar geloof me: ze snakken naar contact in het ‘echie’, dus zet daarop in komende maanden. Tieners zijn net mensen.


Tieners willen echt contact!

Voor we je doorverwijzen naar allerlei websites, waar je ideeën op kunt doen kunt doen, eerst dit: het gaat vooral om jou zelf en om het contact met andere tieners. Zet daar dus op in! Natuurlijk binnen de regels van het RIVM, maar er kan en mag gelukkig steeds wat meer. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Neem dan eens een kijkje op de volgende websites.

Het Jeugdwerksteunpunt (NGK) verzamelt initiatieven uit verschillende gemeenten en samen met het Diaconaal Steunpunt bundelen we dit in een dossier waar je makkelijk alles terug kunt vinden.

De CGK heeft op haar website een apart deel met tips voor het jeugdwerk in de ze tijd.

Het Praktijkcentrum van de GKV heeft samen met het CGJO en Jeugdwerksteunpunt een serie filmpjes gemaakt voor ouders van tieners als steun in de rug in de geloofsopvoeding. Juist in deze tijd waar weinig kerkelijk jeugdwerk is en er veel op de schouders van ouders terecht, is dit heel welkom. Onder de titel ‘Jouw huis, Gods thuis’ worden deze filmpjes naar buiten gebracht.

Via de website van Missie Nederland kun je de initiatieven uit het hele land bekijken. De moeite waard om hier regelmatig rond te kijken!

Maar jeugdwerk gaat vooral over ‘doen’. Probeer komende zomer, ook al is het officieel zomerreces, er voor je tieners te zijn! Dat kan zitten in kleine dingen. Maar ze willen weten dat ze gemist worden … tieners zijn net mensen! Vraag God of Hij je ogen, je oren en je hart wil openen en dan brengt Hij ze op je pad! Echt!

Delen.

Over de auteur

Petra Kiks is adviseur bij NGK Jeugdwerk.

Laat een reactie achter