Zin in Bijbelstudie?

0

Nu het nieuwe seizoen er weer aankomt en tegelijk de mogelijkheden nog beperkt zijn, zoeken kerken manieren om ook Bijbelstudies te laten doorgaan. De beide GKv-gemeenten in Ommen bijvoorbeeld ‘hopen te kunnen realiseren dat er op projectbasis online bijbelstudiemateriaal gemeentebreed beschikbaar gesteld wordt. Dan kan ieder op huiskamerniveau een schets, toespraak, inleiding of iets dergelijks tot zich nemen en aan de hand van gesprekspunten een studieavond (of -ochtend/-middag) aan huis houden’. De noodzaak om digitaal te werken kan ook betekenen dat meer mensen bij Bijbelstudie betrokken raken. Dat is hun hoop.

(beeld Kiwihug/Unsplash)

(beeld Kiwihug/Unsplash)

Maar er zijn al concrete initiatieven. Naast Annemarie Rietkerk (zie de vorige editie van magazine OnderWeg, www.annemarierietkerk.nl) is ook dominee Gerard de Lange, emeritus predikant van de Proosdijkerk in Ede (NGK), actief. Hij gaf al regelmatig een cursus over toekomstverwachting in de Bijbel. Nu dat niet fysiek kan, biedt hij een nieuwe vorm aan. Hij geeft tips om persoonlijk Bijbelstudie te doen. Je kiest zelf een hoofdstuk of Bijbelboek en stuurt het resultaat naar hem op. Je krijgt dan van hem een reactie. Dat geldt voor iedereen: mail naar glange28@upcmail.nl.

De tips die hij geeft op zijn website (www.dsdelange.nl) zijn ook waardevol zonder coronacrisis:

1. Wat is de kerntekst van dit Bijbelgedeelte? Met andere woorden: waar gaat het in dit hoofdstuk om?
2. Kun je uit het hoofdstuk aanwijzingen halen die bevestigen dat het hierom draait in dit hoofdstuk?
3. Zijn het voorbeelden of is het een redenering of is het een gebeurtenis die hierop uitloopt?
4. Wat wil God tegen je zeggen in dit Bijbelgedeelte? Met eigen woorden.
5. Wat is je bijvangst uit de rest van het Bijbelgedeelte? Het zijn dingen die je ook aangesproken hebben. Wat vind je ervan?

De Bijbelstudiebond, actief binnen de GKv, biedt op www.steunpuntbijbelstudie.nl een app met materiaal voor Bijbelstudie.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter