Wat hebben we we nodig om de top te halen?

0

Ik had ervoor getraind en het weer was perfect. Ideale omstandigheden om de Mont Ventoux te beklimmen. Maar toch vond ik het spannend. Zou ik de top halen? Iets van die spanning voel ik aan het begin van nieuw seizoen. Wat hebben we nodig om de top te halen? Elkaar echt ontmoeten en samen op weg gaan.

Mont VentouxIk was gewaarschuwd voor het stuk door het bos. Na een haarspeldbocht gaat de weg steil omhoog en gedurende acht kilometer is het stijgingspercentage negen à tien procent. Het was warm, het zweet gutste van mijn lijf, het was pittig en terwijl ik aan het fietsen was realiseerde ik mij dat ik een verkeerde cassette had. Niet echt handig, maar ik bleef rustig in- en uitademen en doortrappen. Wat mij in het bos triggerde, waren de enorme overvolle prullenbakken langs de weg en dat ik de top van de berg niet kon zien. Ik wist waarnaar ik onderweg was, maar de top was niet zichtbaar en ik zag veel renners ploeteren.

Ik moest aan die acht kilometer in het bos denken bij het thema van de OnderWeg van 5 september 2020. Hoe de kerk er in 2030 uitziet? Mijn verlangen is dat we nadenken over hoe wij het geloofsleven van jongeren kunnen versterken (inademen) en hoe zij hun plek in de maatschappij kunnen innemen (uitademen). Veel jeugdwerk ligt al meer dan een half jaar stil en corona heeft de jongeren in de kerk veranderd. Ik merk dat ik het spannend vind, ook al ben ik meer dan twintig jaar actief in het jeugdwerk. Iedere keer zie ik weer die grote, volle prullenbakken. Voor de coronacrisis konden we ons druk maken om jongeren die niet naar activiteiten of kerkdienst kwamen, maar al die activiteiten liggen in de prullenbakken langs de weg. Het coronabos lijkt verstikkend te werken en de top is uit het zicht verdwenen. Wat hebben we nodig om de top te halen?

Ik dacht terug aan een ontmoeting twee dagen eerder tijdens het beklimmen van Col de Meyrand. Daar kwam ik vijf kilometer voor de top een monnik tegen. Hij vertelde dat hij als jongere het geloof was kwijtgeraakt, maar weer was gevonden. Al pratend fietste we naar boven en het fietsen ging eigenlijk vanzelf. Boven op de berg in een kerkje hebben we samen het Onze Vader gebeden.

Wat hebben we nodig om de top te halen? Ontmoetingen waarin we ruimte krijgen om onze levens te delen. We zijn gemaakt om in verbinding te leven en wat kunnen we dan veel leren van de verhalen van anderen. Welke hulpmiddelen daarbij passen? Welke vormen daarvoor in de prullenbak moeten? Ik wil je uitdagen om daar in je eigen gemeente mee aan de slag te gaan. Dat vind ik het waardevolle van Kerk2030. Uiteindelijk gaat het niet zo zeer om de vorm, maar waar we naartoe op weg zijn.


Tips

Vorig jaar heb ik een artikel geschreven over de uitdaging van geloofsvorming. Daarin benoem ik een aantal spiegels waar jezelf, of met een aantal anderen in kan kijken. Het artikel staat op de website van het Praktijkcentrum: www.praktijkcentrum.org/blog/de-uitdaging-van-geloofsvorming.

Wil je hulp bij het opstarten of begeleiding ontvangen bij het bezinnen, neem dan contact op met één van de jeugdwerkadviseurs van het Praktijkcentrum of Jeugdwerk Steunpunt.

Kabbelt het jeugdwerk bij jou in de gemeente al jaren door op dezelfde manier? Weet je misschien wel dat er iets moet veranderen, maar is het moeilijk zelf te bepalen wat dat moet zijn? Dan is een QuickScan een manier om hierachter te komen. Bij een QuickScan kijk je naar de opbouw van het bestaande jeugdwerk. Bij alle activiteiten kun je drie vragen stellen:

1. Hoe helpt de activiteit om verschillende mensen in verschillende omstandigheden tot hun recht te laten komen?

2. Hoe draagt de activiteit bij aan het opnemen van kennis, dit in de praktijk toepassen en dat wat je meegemaakt hebt een plek te geven in je leven?

3. Hoe geeft de activiteit richting aan het bewust worden van persoonlijke verwachtingen en mogelijkheden?

Per jeugdactiviteit kun je met jeugdleiders, -ouderlingen en/of -werkers bespreken hoe deze drie vragen helpen in de ontmoeting met de jeugd op dat moment.

Delen.

Over de auteur

Anko Oussoren is adviseur bij het Praktijkcentrum van de GKv.

Laat een reactie achter