Eeuwigheidszondag in coronatijd

0

Eeuwigheidszondag heeft in de meeste gemeenten inmiddels een vertrouwde plek gekregen: vlak voor de adventsperiode, dit jaar op 22 november, herdenken we de overledenen. Vaak worden dan familieleden uitgenodigd voor de dienst waarin de naam van hun dierbare genoemd wordt. Maar hoe doen kerken dat in tijden van corona?

062018 praktijklokaal beeld2In de Bazuinkerk (GKv Kampen-Zuid) vragen ze de gemeente om thuis mee te doen: ‘Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om thuis een of meer kaarsen aan te steken. We zullen in de kerk een kaars aansteken voor mensen die we met name noemen. Dat kun je thuis ook doen. We zullen ook een kaars aansteken voor alle mensen die niet genoemd zijn en aan wie we nu wel denken. Op dat moment zou je, om toch een beetje verbonden te zijn, een kaars kunnen aansteken voor degene aan wie jij denkt.’ Amersfoort-Zuid (GKv) gebruikt in de dienst bloemen in plaats van een kaars.

In het Overijsselse Bergentheim (GKv) krijgt Eeuwigheidszondag weer een andere invulling. Dominee Reinier Kramer preekt over het verdriet van David na de dood van Absalom (2 Samuël 19:1). Naast het herdenken van overleden broeders en zusters door het noemen van hun naam en het aansteken van een kaars, wil Kramer stilstaan bij het speciale verdriet dat David had om zijn zoon: ‘Tegelijk is er ook een andere wereld die ik in deze tekst op eeuwigheidszondag wil benoemen: de rouw om kinderen die andere wegen zijn gegaan. Dat doet Absalom in deze tekst en misschien ook wel jouw kind?’

Zeker in een dorp ken je elkaar en leef je met elkaar mee. De Kruiskerk in Haulerwijk (GKv) besloot daarom het kerkgebouw op Eeuwigheidszondag ‘s avonds open te stellen ‘voor allen die hun dierbare willen gedenken door middel van een stil moment en het ontsteken van een kaarslicht’. Uiteraard met inachtneming van de coronaregels.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter