Column: Theologie na Kampen

Roel Kuiper | 13 maart 2021
  • Column

De stad Kampen is een handelsstad geweest, een garnizoensstad, een sigarenstad en een studentenstad. De bloeitijd van Kampen als stad van hoger onderwijs ligt achter ons. Er was een tijd waarin er twee theologische universiteiten waren, een kunstacademie en een journalistiekopleiding. Studenten waren zichtbaar aanwezig in het stadsleven. Het is stiller geworden in Kampen. De Theologische Universiteit van onze kerken is momenteel de enige instelling voor hoger onderwijs. Lang niet alle studenten en docenten wonen in Kampen. Er zijn spoorstudenten en forenzende medewerkers uit alle delen van het land. De synode van de GKv heeft onlangs groen licht gegeven voor een verhuizing.

Die verhuizing had ook vlak na de Vrijmaking kunnen plaatsvinden. Toen klonken er stemmen om opnieuw te beginnen en wel in Leiden. Maar het werd en bleef Kampen, waar de ‘theologische hogeschool’ een voormalig hotel aan de Broederweg betrok. Dat gebouw (uit 1889) voldoet nu niet meer. Er moet hoe dan ook omgekeken worden naar iets anders. Een moment van heroverweging.

Vandaag hebben we meer dan
ooit de verbindingen nodig

Stond Kampen symbool voor de relatieve afzondering, vandaag hebben we meer dan ooit de verbindingen nodig. Verbindingen met andere instellingen op het gebied van hoger onderwijs, met verwante opleidingen, met andere faculteiten. Studenten moeten kunnen profiteren van een breed aanbod. Zeker de theologie moet beoefend worden met het gezicht op de cultuur en andere wetenschappen. Het maakt uit welke positie je kiest om dat te kunnen doen.

Het wordt straks de hogeschoolstad Zwolle of de universiteitsstad Utrecht. Een verhuizing geeft nieuwe dynamiek en nieuwe mogelijkheden. Die worden nu volop verkend. De vraag is: wat nemen we mee? Het antwoord: een theologie die geworteld is in de Schrift, die Christus en zijn heil voor de wereld centraal stelt en vanuit die basis betrokken is op de vragen van kerk en samenleving. In die theologie zal Kampen, waar de universiteit ook neerstrijkt, altijd blijven voortleven.

Over de auteur
Roel Kuiper

Roel Kuiper is rector en bestuursvoorzitter van de TU Kampen.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief