Redactioneel: Buitengewoon

Leendert de Jong | 13 maart 2021
  • Column

Ik ben een beetje de weg kwijt. Ach, het gaat maar om een eigen weggetje, iets gevoelsmatig, maar het is wel vreemd. Ik merk namelijk dat mijn bijna standaard interesse voor landelijke verkiezingen er nu niet echt is. Terwijl gerichtheid daarop, gelet op opleiding, werk, ervaring nogal voor de hand ligt. Nu is die er veel minder. Da’s gek.

Als ik zoiets voel, wil ik weten waardoor het komt. Dat lukt niet echt. Waar ik wel op stuit, is deze vraag: verkiezingen nú, terwijl de derde golf eraan komt en slechts een beperkt deel van de bevolking gevaccineerd is? Was het niet chiquer geweest om deze verkiezingen uit te stellen naar een mijlpaalmoment waarop de coronacrisis beheersbaar geworden is, de seinen op groen staan en de vraag voorligt: wie is wijs voor ná corona, voor als we met dit virus verder moeten, wat is dán normaal? Ik zeg dit dus niet, omdat verkiezingen nu niet gehouden kunnen worden. Dat kan best. Ik zeg het wel opdat deze club regeringsmensen de coronaklus verder afrondt. Ze deden die, met vallen en opstaan, niet onaardig. Wel, go on, pak demissionair je verantwoordelijkheid en plan verkiezingen in voor een moment met minder onzekerheid en meer zicht op wat niet meer normaal mag zijn.

Wel, go on, pak je verantwoordelijkheid

Natuurlijk, je had voor uitstel veel moeten regelen. En ja, de race is gelopen, verkiezingen zijn er. Maar dat neemt de onderliggende vraag niet weg: weten we voor nu en straks nog wat normaal of niet normaal is? Afstand houden van mensen lijkt normaal. Wie zich niet lekker voelt, denkt aan corona, da’s toch niet normaal?

Over straks, over het nieuwe normaal las ik in NRC een gesprek met de bisschop van Rotterdam. De geestelijke omschrijft die term, in verwijzing naar paus Franciscus, als volgt: ‘Het is het buitengewoon normale van het koninkrijk Gods: de menselijke waardigheid, vrede, respect, gemeenschapszin. Het sluit de goede dingen van het oude normaal in, het is ook een criterium voor het nieuwe. De wereld is ons gegeven in beheer, niet in bezit.’ Kijk, dat helpt: dit criterium is een mooie meetlat om desinteresse aan te pakken. Komt goed.

Over de auteur
Leendert de Jong

Leendert de Jong werkt in de media en is oud-hoofdredacteur van
OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief