Waarom zouden we de draad weer oppakken?
- Jeugdwerk
En opeens stopte de club, catechese en al het jeugdwerk. Nog voor we na konden denken over een spetterende afsluiting lag alles stil. En dat doet het nu al meer dan een jaar. Een rondje bellen met jeugdwerkers levert mooie verhalen op van jeugdwerkers die contact houden met hun jongeren. Door een wandeling, via een appje, een reep chocolade door de brievenbus of gewoon een telefoontje. Maar er zijn ook gemeenten waar alles stil ligt.
Nu de activiteiten niet meer door kunnen gaan is het ook moeilijk om de relatie vast te houden. Het is geen onwil, maar het lukt gewoon niet. Er is hierover al veel gezegd en geschreven. Hoe houd je de jongere in beeld? Hoe blijf je als kerk in beeld? Wat kun je doen om ze erbij te houden? Vragen van levensbelang, omdat we het hun zo gunnen om hun plek bij God en in de kerk te vinden!
Diepere laag
We zijn voorzichtig een stapje verder. Het licht aan het einde van de tunnel is in zicht. Voorzichtig hopen we dat we na de zomer het jeugdwerk weer mogen starten. Maar hoe dan? We hebben niet anderhalf jaar op standje freeze gestaan om nu te ontdooien en verder te gaan alsof er niets gebeurd is. Misschien missen jongeren (en ouderen) de wekelijkse kerkdienst helemaal niet zo erg als ze van tevoren wellicht gedacht zouden hebben. Je vrienden kun je ook online of in het park ontmoeten, waarom heb je daarvoor de club van de kerk nodig?
Het is verleidelijk om met allerlei programma’s en activiteiten te komen. Daarin zijn we goed en die zijn ook nodig. Maar zit er niet een diepere laag onder? Waarom willen we zo graag die draad weer oppakken? Natuurlijk omdat we die tiener en jongere een leven met God zo van harte gunnen! Niet het opstarten van de activiteiten is het doel, maar de relatie met onze jongeren!
Nodig
Dat is geen zaak van een enthousiaste of juist gedesillusioneerde jeugdwerker, maar van de hele gemeente! We hebben de hele gemeente nodig. Nu. We kunnen dit niet met een paar mensen fiksen. De vraag is niet ‘wat gaat u doen?’, maar ‘wie wilt u zijn?’. Bent u, ben jij beschikbaar? Bent u bereid te luisteren naar onze jongeren? Wilt u horen waar ze behoefte aan hebben of wat ze in de afgelopen anderhalf jaar ontdekt hebben? Waar het voor hen schuurt in de kerk? Welke mooie ideeën ze hebben en hoe zij de toekomst van de kerk zien?
Jongeren zoeken mensen in de kerk die hen welkom heten en blij zijn dat ze er weer zijn. Mensen die dat ook laten merken, die luisteren en tijd voor hen hebben; tegen wie ze mogen schuren en stoten. De jongeren hebben u en jou heel hard nodig, ook als ze dat niet zo laten merken!
We hopen en verwachten dat na de zomer het jeugdwerk weer voorzichtig opgestart kan worden. Het zou fijn zijn als de kerkdiensten weer ‘gewoon’ gevierd kunnen worden en we weer bij elkaar mogen komen voor club, catechese , open jeugdwerk of andere ontmoetingen. Want we hebben het gemist; het fysiek samenkomen. Dat geldt voor de oudere mensen in de kerk maar zeker ook voor de jongeren, tieners en de kinderen!
Maar hoe ga je dat doen? Een paar aandachtspunten als je weer op wilt gaan starten! Eerst een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:
- Heb je in beeld waar je jongeren zijn gebleven?
- Wat hebben ze gedaan in het afgelopen jaar?
- (Hoe) heb je contact met ze gehad en gehouden?
- Kennen ze je nog?
- Ken jij hen nog?
- (Hoe) zijn jullie als jeugdraad/leiders met elkaar in contact gebleven?
- Hoe heb je zelf het afgelopen jaar beleefd?
- Waar ben je blij mee, wat voor moois heb je beleefd?
- Wat heb je gemist? Wat vond je niet fijn?
- Wat is je verlangen voor het komende jaar?
Waar zijn je jongeren gebleven? Er zijn grofweg drie groepen jongeren te onderscheiden.
1. De groep die al actief betrokken was bij de kerk en dit is blijven doen ondanks alle beperkingen. Ze kijken de online diensten van de eigen gemeente, doen mee met de online activiteiten en zijn betrokken bij alles wat er binnen de mogelijkheden georganiseerd wordt. Ze houden elkaar vast als vrienden en komen vaak uit meelevende gezinnen. Deze groep is het makkelijkst weer te bereiken als je weer activiteiten op gaat zetten.
2. De groep die al snel afhaakte bij de plaatselijke online dienst en elders diensten volgen, denk aan Beam, Mozaïek en andere gemeenten. Dit kan vast zijn of juist shoppen van de ene naar de andere gemeente. Deze groep moet je actief benaderen als je je jeugdwerk weer op wil gaan starten. Het is de vraag of ze weg terug naar de eigen gemeenten nog weer kunnen of willen maken.
3. De groep die afgehaakt is bij de eigen gemeente en ook nergens online aangehaakt is. Zij missen de gewone gang van gaan en pakken dit digitaal niet op. Deze groep zal moeilijk te bereiken zijn, ze zijn vaak voor een groot deel al afgehaakt. Dit wil niet zeggen dat ze niet meer geloven maar dat ze de (eigen) kerk hier (op dit moment) niet voor nodig hebben.
er zal overigens ook een groep zijn die, als je weer gaat beginnen, aan zal haken en verder gaat waar ze anderhalf jaar geleden gebleven zijn.
Tips
- Denk niet voor de jongeren samen maar met hen.
- Focus je niet (alleen) op spetterende activiteiten maar vooral op de relatie met je jongeren.
- Vraag hen wat hun droom is voor de kerk en het jeugdwerk
- Geef ze verantwoordelijkheid op alle niveaus! (niet alleen het jaarboekje nieten maar ook over inhoud meedenken!)
Vraag wat voor goeds ze ontdekt hebben in andere gemeenten wat voor jullie gemeente ook waardevol zou kunnen zijn. - Luister naar wat ze beleefd hebben in de afgelopen tijd!
- Richt je niet alleen op de jongeren maar op de hele gemeente; rust mensen toe hoe ze jongeren welkom heten, naar ze luisteren en samen met hen gaan werken.
- Stel jezelf de vraag od je terug wilt naar het oude normaal ofdat dit de tijd is om met een nieuwe start te beginnen.
- Vraag hulp als je er zelf niet uit komt of even wil sparren (info@kerkpunt.nl).
Ten slotte
Ik moest denken aan Nehemia die met het volk de stad gaat herbouwen (Nehemia 3). Ieder bouwt aan de wederopbouw van de muur op de plek voor zijn eigen huis. Dus doe wat binnen je bereik ligt! Maak het niet groter dan je aan kunt! En doe het niet alleen maar zoek elkaar op en ga samen bouwen! Zegen daarbij!
Petra Kiks is adviseur bij NGK Jeugdwerk.