Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Wolter Rose | 23 oktober 2021
  • Achtergrond
  • Special Gelukzoekers

De God die ons oproept tot dienstbaarheid door aanbidding is niet een God die ons verzekert dat ons leven niet ontregeld zal worden; sterker nog, als we trouw zijn, kunnen we er maar beter van uitgaan dat we heel wat onrust zullen ervaren. Dit is misschien niet de God die we willen, maar het is tenminste een God van wie juist zijn complexiteit zo fascinerend is dat onze aandacht wordt getrokken door het wonder van het leven dat God ons heeft gegeven – een leven dat pijn en lijden omvat die geen zin lijken te hebben.
~ Stanley Hauerwas

Groot bent u, Heer, u komt alle lof toe! Groot is uw kracht, uw inzicht is niet te meten. Nu wil een mens u prijzen, een deeltje van uw schepping, ja, een mens die zijn sterfelijkheid met zich meedraagt, het bewijs van zijn zonde, het bewijs dat u zich tegen de hoogmoedigen keert. Toch wil hij u prijzen, deze mens, dit deeltje van uw schepping en u zet hem aan daar vreugde in te vinden. Want zo hebt u ons geschapen, gericht op u, en ons hart kent geen rust tot het rust vindt in u.
~ Augustinus

Wat heeft de christelijke kerk vandaag te bieden op de markt van geluk? Mijn antwoord: het Evangelie van Gods glorie. Is dat alles? Dat is alles. Het Evangelie van Gods glorie is het goede nieuws dat God altijd groter is. Groter dan alles en iedereen bij wie we ons geluk zoeken, groter dan alles en iedereen waaraan we ons vastklampen in onze zoektocht naar zekerheid, groter dan onze drukte en tijdsnood, onze ontspanning en vermaak, onze grootste angsten, onze diepste geneugten en lusten, onze beschamende zwakheid, groter dan onze stoere kracht.

In vijf punten wil ik uitleggen wat het Evangelie van Gods glorie betekent voor menselijk geluk.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Wolter Rose

Wolter Rose is universitair hoofddocent Semitische talen, geschiedenis en cultuur van het Oude Nabije Oosten aan de TU Kampen.

‘De afgod van de jeugd blijkt een zeepbel’

‘De afgod van de jeugd blijkt een zeepbel’

Koos Tamminga
  • Opinie
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief