Open Hof wil Sterrenburgers met elkaar verbinden

Praktijkcentrum | 8 januari 2022
  • Praktijklokaal

Sterrenburg is een wijk aan de zuidkant van Dordrecht, gebouwd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het is ook de wijk waar de Open Hof staat, de Nederlands Gereformeerde Kerk die zichzelf aanduidt als ‘evangelisch gereformeerd’. Mensen van allerlei nationaliteiten en achtergronden hebben een plek gevonden in de wijk, de Open Hof wil voor hen van betekenis zijn. Dat bleek uit een theatervoorstelling in het kerkgebouw op 13 november: Bij ons in Dordrecht. De zaal was, ondanks de coronasituatie, goed gevuld. Ook wethouder Rik van der Linden was erbij: de gemeente Dordrecht steunt het initiatief en helpt ook financieel.

In de voorstelling vertelden diverse nieuwkomers in Dordrecht hun verhaal, zij zijn afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Vietnam. Een Syrische band speelde. Volgens initiatiefnemer Ab Kleingeld ‘kon je daar eigenlijk niet stil bij blijven zitten’. Maar dat moest wel, vanwege de coronabeperkingen. Tijdens de theatervoorstelling was er ook aandacht voor nieuwkomers van vroeger en voor jonge mensen uit Dordt, op zoek naar verhalen.

Tien dagen later was er een stadswandeling voor nieuwkomers. Onder leiding van tien gidsen gingen ze in groepjes wandelen door historisch Dordt waarbij aandacht werd besteed aan de nieuwkomers van vroeger. Voorbeelden van hen zijn te vinden in de Waalse Kerk, waar nog steeds diensten in het Frans gehouden worden, bij de Franse paraplufabrikant J.P. Martinot en in de haven waar diverse zichtbare getuigen van de internationale handel staan.

De zojuist genoemde activiteiten zijn niet de enige van de Open Hof: iedere dinsdagmiddag zijn er ook buurtactiviteiten waarin de kerkelijke gemeente samenwerkt met de Buurtvereniging. Op deze manieren wil de gemeente echt een open hof zijn voor vreemdelingen naar het bijbelse gebod om vreemdelingen lief te hebben en voor mensen die op een of andere manier aan de rand van de samenleving zijn beland. Je vindt de voorstelling op YouTube door in de zoekbalk ‘bij ons in Dordrecht’ in te tikken.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Verlos ons uit de greep van het systemische kwaad

Verlos ons uit de greep van het systemische kwaad

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Zij helpen anderen het goede te doen

Zij helpen anderen het goede te doen

Sjoerd Wielenga
  • Reportage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief